Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2008

Av Margus - 6 maj 2008 20:08


... för socialisten, filosofen och epikurén Min Pappa som gick bort i natt.


Fyra timmar efter att jag lämnat hans lägenhet i går kväll kom budet klockan två i natt: "nu är det snart slut".

Vi hann knappt gå ner för trappan innan nästa samtal kom. Då var det över.

Äntligen var hans kamp mot de ojämna oddsen över. Kände bara lättnad, just då.


Det blev en nattlig utflykt för Husbonden och mig. Tackar pappa för att han kämpade sig hem så vi inte behövde dra långt iväg till sjukhuset.

Vi var framme på en kvart och han var redan klädd i de plagg jag valt ut. Rödvitrutig skjorta, en härlig mörkblå tröja som han klädde fint i (han var alltid frusen) och mörkgrå kritstrecksrandiga finbyxor. Kändes fint att sända honom på sista resan varm och välklädd.


Lättnadskänslan höll mig igång under dagen. Efter besöket hos Byhålans begravningsfirma ebbade krafterna ut och efter att djuren fått sitt i kväll kom Den Stora Saknaden och Tomheten.

(Bilden från förra året i Minneslunden på Mors Dag.)

Av Margus - 5 maj 2008 23:32

SVALORNA KOM IDAG!

Punktligt anlände de den 5:e maj, "same procedure as last year" ser jag i bloggen för ett år sedan. Lyckat.

Det bekanta "knirpet" hördes plötsligt över våra huvuden. Blir så lycklig av att se dem segla omkring i lufthavet som om de aldrig varit någon annanstans.

Vi såg allt hur de i förbifarten sneglade intresserat åt vårt stora "svalhål" som öppnats i lagårdsväggen enkom för deras skull. Det har nyttjats flitigt  ett par år i följd.

Av Margus - 5 maj 2008 22:47

Puuuh... deklarationerna är gjorda.

Banken hjälpte till med sista uppgiften för pappas aktier per telefon på EN RÖD sekund. Tur att det blev vardag så att allt löste sig. En tung, tung börda lyftes av mina axlar när uppgiften blev klar.


Tydligt lättad kunde Husbonden och jag delta i vännernas inspektion av erbjuden lägenhet i Byhålan. Diverse krämpor driver dem från landsbygdsidyllen in mot service på rullatoravstånd där man slipper måla hus och klippa gräs mm.


En helt fantastisk och underbar lägenhet med fönster åt tre håll i ett lugnt och "ståndsmässigt" område med bedårande utsikt. "Ett erbjudande de inte kan motstå" som det heter. Måtte nu kontraktet bli skrivet så att processen kan starta och flyttångesten byts mot förhoppningar. Husbonden och jag blev helt förförda och skulle med glädje ta emot detta erbjudande om det var oss det gällde. Dit är det många år kvar för vår del, hoppas man.


Levererades 23 sebrafinkar till zoohandeln varav 16 från årets häckning och sju från tidigare år. Föregående års han-överskott utjämnades med årets överskott av honor. Således har vi nu bara kvar de sebrafinkar vi ska behålla. Håhå jaja, alltid lika sorgligt att skiljas från barnen.


Vår tvååring Klippo är på service. Vägrade starta trots sedvanlig handpåläggning och besök på meken. Ett riktigt otursår hos oss med apparater så långt och gräsklippare har det gått troll i. Tur vi har ett antal andra utrangerade gamlingar att ta till mot säsongens växtkraft. Husbonden tog hand om både Klippo och fågelleverans.


Sittning hos pappa under kvällen. Han är sämre igen, mycket sämre. Ingen kontakt alls. Det går utför nu. Man vänjer sig successivt. Det fick avrunda dagen. I morgon väntas lugn dag med VILA, skrivbordsstädning samt arkivering av papper i pärmar.


Tänker även promenera och titta ordentligt på naturen som står i sitt vackraste flor. Det har nästan blivit avglömt en tid.

Av Margus - 4 maj 2008 20:56

Krisen över...? Åtminstone för idag.

Pappa piggade på sig rejält. Svepte åtskilliga deciliter soppa, höll själv (!) i muggen och satt upprätt utan stöd - och utan att falla ihop av sömn. Alla häpnade och frågade sig... vad ÄR detta?


Pappa som är en kunnig man och som alltid haft kluriga funderingar i skallen vaknar upp från dvala och feberyra och inleder ett lustigt samtal med mig så här:


P - Livsnjutare! zzzzz

M - Ja, du är väl en sådan?

P - zzzzzzZZZZ Ja, det är vi alla...zzzzzz

M - Jaha...?

P - zzzzzZZZZzzz Utom dom kristna....zzzz

M - Vad kallas livsnjutare nu igen...jo, epikuré (funderar jag högt)

P (skiner upp) - Ja, just det! Epikuros!...zzzzzz det var han som började med det. Principiellt alltså...zzzzzz


Just detta var det roligaste och bästa tecknet på att det finns krafter kvar i fightern. Nu ska hemtjänsten jobba på att bygga upp dem. Om det går... han har tappat mycket.


Strax var alla närvarande upplivade och tyckte det var en sjusärdeles toppendag. När jag euforiskt anade ett Mirakel gav sig speldosan till att spela! Den som inte sagt en suck på 20 år...!


Ja, inte så där av sig själv alltså. Det hände när vi plockade fram det gamla silverschatullet till avställningsyta för hemtjänsten. Då lyfte hemvårdaren av misstag i locket och den lät! "Vad i hela friden..." utbrast jag häpet och lyfte locket. Och speldosan inuti spelade för fulla muggar. Högt och ljudligt. Och pappa log med hela ansiktet.

Den speldosan har varit med om flera flyttningar, senast i december, och knipit med truten som en mussla. Men nu... det är nästan så man får rysningar.


Senare under dagen rapporterades att pappa klämt i sig mer nyponsoppa. Och kaffe! Samt även fått smaka födelsedagsvinet!

Märkligt så mycket lättare kvällen gick efter detta.


* Den som vill veta mer om epikurism kan läsa HÄR och HÄR.

Av Margus - 3 maj 2008 22:06

Läget för pappa är oförändrat i stort sett men med viss försämring. Finns inget upplyftande att skriva om i bloggen just nu. Ansvaret vilar tungt på mina axlar men känner mig mycket trygg med Hemtjänstens vak. Saknar inget. Fina och proffsiga människor som gör en heroisk insats i det tysta.  Bara väntan återstår nu.


Imponerande att på nära håll varsebli detta nätverk som oavbrutet gnor. Man konfererar och rådslår via mobilerna, hjälp kommer inom kort från sjuksköterska vid behov, insatser sätts in. Pappa är sängliggande mest hela tiden, äter inget, dricker minimalt, det är svårt att ge mediciner. Man önskar att det ska gå fort men han är en fighter in i det sista.


Besöker ett par gånger om dan, hjälper till med att tolka signaler och behov. Har aldrig upplevt detta på nära håll förut men det är inte så skrämmande trots allt. Det finns ljusa ögonblick av medvetande och kontakt samt något leende ibland. Idag åt pappa en glasspinne och njöt!


Har börjat med deklarationerna men gör paus för i natt och en tv-stund med Husbonden och Kommissarie Frost.

Av Margus - 2 maj 2008 23:40

Inte så rofyllt idag som man kunde önska. Pappa är mycket sämre med hjärtsvikt utöver övriga sjukdomar. Hemsjukvården ringde mig på förmiddagen om det försämrade tillståndet och kallade in extra personal för ständig tillsyn i helgen. Imponerad över organisationen!


Pappa hade ont i hjärtat och fick nitro...nånting som lindrade kärlkrampen och morfin mot smärtorna. Han sover mest hela tiden och orkar inte vara vaken tillräckligt för att få något i sig. Somnar under matning. Han tittar upp då och då och skiner upp när han ser mig. Viktigt att finnas där så ofta som möjligt men vågar inte ta fulla ansvaret att vara där ensam. Känns mycket bra med ständig hemtjänst på plats och sjuksköterska tillgänglig. Otroligt, vilken hjälp! Som sjukhusvård på hemmaplan.


Alltså  blev det inte deklarerat i dag heller... och "manusstopp" närmar sig raskt. Får ta detta på "lediga" stunder i morgon. Nu orkar jag inte. Hemtjänsten ringer om det sker någon drastisk försämring så det är jag beredd på. Således en ledsam födelsedag för mig. Tur att Husbonden har några lediga dagar för markservicen hemma.

Av Margus - 2 maj 2008 00:15

 

Äntligen vårsol och värme, det tycker tycker hundarna om.

Sigrid och Ulrik i rofylld vila vid grinden härom morgonen. Den Gamle kan koppla av när Vaktmästarn är i tjänst. Många sådana dagar är att vänta.


Av Margus - 1 maj 2008 21:07

Kristi Himmelsfärdsdag och Första Maj blev regnigt värre. Skönt vårregn visserligen men det var tur det inte fanns nån demonstration på lämpligt avstånd. Det skulle blivit surt.


Att Kristi Flygare skulle infalla på samma dag som Första Maj trodde man bara inte var möjligt. Fanns inte på kartan. Misstrodde nästan almanackorna. Det här har flertalet av oss aldrig upplevt för det var 95 år senast. Vilken dubbelgök... eh, jag menar ...helg.


Vetgirig sökte jag på nätet efter förklaring och fann en komplicerad sådan. Citerar TTELA:


"Kristi himmelsfärdsdag infaller 40 dagar efter påsk och påsk infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.
Eftersom det är skottår i år är vårdagjämningen den 20 mars i stället för den 21 mars, vilket gör att påsken blir ovanligt tidig.
En sådan här kollision är ovanlig, senast det inträffade var för 95 år sedan och två helgdagar infaller inte på samma dag någon gång mer under hela 2000-talet."


Så var det med den saken. Wikipedia har mer fakta i saken för den intresserade, HÄR.


Att arbetsgivarna tjänar minst 15 MILJARDER på de sammanfallande helgerna vore skäl nog för demonstration, särskilt som riksdagen bestal oss på Annandag Pingst.

Vi borde krävt att den infördes temporärt just detta år, som kompensation.


Enda trösten är att stat och kommun p.g.a många offentliganställda tar hand om en del av "vinsten". Kunde kanske räcka till liten löneförhöjning för de strejkande syrrorna, eller åtminstone en bonus.


Folk hade mycket att välja på denna dag. Av gammal hävd var det både Första Metardagen, Betessläppningens Dag samt Gökottepremiär. Verkar ytterst vanskligt på en kringvandrande dag som kan hamna mellan 30 april och 3 juni.

Valborgsfyllorna till trots var det också Nykterhetsrörelsens Dag samt Hembygdens Dag med många Öppet Hus. För att inte tala om alla föreningar som förlagt årliga arrangemang till Kristi Flygare. Plus Första Maj med allt vad det innebär, bara att välja.


Själv höll jag ställningarna hemmavid.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards