Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2008

Av Margus - 15 maj 2008 22:02

Röjningen av pappas lägenhet går nu in på sista etappen. Allt personligt är omhändertaget nu kommer vi till BÖCKERNA, pappas stora intresse framför allt annat. Det är tur han har gjort rejäla rensningar själv tidigare, men det tror man inte när man ser bokhyllorna.

 

Detta är vad man har framför sig. Här finns alla smakriktningar, samlat under ett långt, aktivt och vetgirigt liv. Mest historia men även konst och skönlitteratur av alla sorter.


Handlingsplanen enligt följande:

1.  välja själv

2.  väninnan väljer

3.  fråga biblioteket om de vill ha något

4.  fråga andra bekanta

5.  erbjuda secondhandbutiken på Byn

6.  Lions loppmarknader

7.  tippen (servicegruppen röjer dödsboet)


Tyvärr vill jag nog ha fler böcker än jag kan härbärgera. Måste vara rationell. Synd och skam att slänga men böcker har dessvärre inte så stort värde idag. Och det finns gränser på den tid och möda som man ska lägga ner. Nu går röjningen in i en långsammare fas, vi har juni månad på oss.  

Av Margus - 15 maj 2008 21:50

Piggade upp oss med att delta i stora kvällsnöjet på Byhålan (Village Hole, hehe), nämligen ett infomöte om bygdens första höghus. Eller, ja... snarare punkthus men i alla fall... 60 personer kom, lyssnade och såg på skapelsen som redan finns på ett antal orter i landet.

Husbonden och jag blev riktigt begeistrade i det trevliga huset, men så har vi också ett förflutet från flerfamiljshus båda två. Andra på bygden har bara bott på landet och i markplan hela sitt liv, så det är tveksamt om intresset blir tillräckligt. 18 kvadratmeter stora balkonger lockar dock. Överst blir det takterrasser för två "gräddhyllor".


Nu ska nämligen tecknas bindande anmälningar för bostadsrätterna till 80 procent, annars blir bygget inte av. Nä nä nä vi ska inte ge upp Lilla Huset än, vi som har så många projekt igång. Men nån gång blir det ju, och då kunde det vara roligt om det fanns ett sånt här fint hus på Byn.

Men insaterna ska vi inte tala om.... huuuu.


Men det var trevligt att komma ut och träffa lite folk. Flera beklagade sorgen och sa fina saker om pappa, även kommunalrådet! Paj, sallad och kaffe avrundade träffen.

Av Margus - 15 maj 2008 21:40

Piggar  upp bloggen med några av farfars målningar. Dödsboröjningen går in i en lugnare fas och idag fotades några av tavlorna jag växt upp med. Tyvärr har vi ingen plats för att ta vara på dem och jag har dem för evigt lagrade på näthinnan så nu blir det loppisgods eller tippen. Orkar inte lägga ner för mycket jobb på detta. Men fotade är de och läggs till arkivet.

Ovan ett motiv från farfars Amerikavistelse vid Lake George på östkusten.

Nedan ett från Delsjöområdet i Göteborg.















Av Margus - 14 maj 2008 22:16

Onsdagen blev en mellandag. Kände bara att det behövdes.

Prästens besök inför begravningen ledde till en sittning vid fiskdammen med kaffe och bulle. Konceptet för akten spikades med de psalmer och sånger vi valt.

Rar präst, den här Lovisa. Vi valde henne efter ett foto ungefär som vid skönhetstävlingar, fniss*. Ja, vad ska man göra när man inte känner dem. Tänkte att en kvinnlig präst ofta är ett säkrare kort om man vill vara säker på att slippa någon storvulen märkvärdig typ som en del manliga präster kan vara.

-----

När "programmet" var spikat åkte Husbonden och jag ut till kören med detta som en bekräftelse på vad de lovat (tänk om dom ångrar sig?). Mer orkade vi inte idag. Här kunde följaktligen detta inlägg ta slut... men icke då... Nu är tiden inne då man måste säga NEJ. För hälsans skull.


-----


Aviserad kusinträff nästa lördag blev plötsligt verklig när kusin Carina ringde. Orkar jag detta tre dagar efter begravningen...? Troligen inte. Köra tio mil tur och retur... och jag som somnar. Njae... lämnade öppet, men är skeptisk till utflykten - trots att jag sett fram mot mötet med mina roliga och glada kusiner. Mycket. Det var visst 20 år sen sist.

-----

Någon ringde om ortens planerade mc-bana. Hon hade blivit så förtjust i min insändare i lokaltidningen för ett tag sen och var nu eld och lågor. Ikväll skulle info-möte hållas om planerna och hon ville ha med mig... "du som kan prata och så..." Gav några tips, men... lämnade walkover.

Protesterna står och faller ju inte med en ensligt ropandes röst i öknen. Har redan bidragit på mitt vis. Om insändaren peppar andra att kräva sin demokratiska rätt är det bra. Om inte... fine.

-----

Byhålans första höghus presenteras i morgon kväll. Vårt anmälda deltagande  där fryser nog också inne. Tyvärr. Varför måste allt hända mitt i vårt dödsfall, och vår begravning...?!


Bloggen befinner sig tydligen just nu på femton famnars bottenlöst djup. Ser jag vid genomläsning. Något mer defensivt får man leta efter. Bloggens läsare rekommenderas att hålla ut... vi repar oss inom kort.

Nu dyker jag ner i pappas kassar igen.


Av Margus - 13 maj 2008 22:27


Mina dagliga promenader ligger nere just nu. Gick regelbundet mellan augusti och december och magrade tolv kilo under den perioden. Sen hände inget på vågen trots idogt travande! Hopplöst trist. Därför kom köld- och julsemestern som en befrielse.


Trots uppehållet har jag vägt mig regelbundet morgon och kväll och noterat resultaten. Gick endast upp ett halvt kilo av den uteblivna motionen.


När gångandet återupptogs i januari-februari startade viktnedgången igen trots att jag bara gick en vecka i stöten. Annat trängde sig på emellan men jag blev aldrig stressad eftersom både vikt och kondis var stabil.


Men nu… efter pappas sjukdom och bortgång (en månads tid) märker jag att vikten rasat av sig självt. Utan motion. Märkligt.
Vägde i morse 72,1 kilo vilket är det lägsta under "resan tillbaka". Har alltså minskat 13 kilo sedan motionsstarten i augusti. Värt att notera.

Av Margus - 13 maj 2008 22:02

Nattfrost i morse men vi trotsar den och blomlådorna fick nya växter. En ren nödgrej med tanke på vår nedsatta ork. Pålitliga tagetes och lobelia ersätter fjolårsskräpet som var deprimerande att åse.


Husbonden var handlingskraftig och sådde krasse och ringblommor i låda. Grodda solrosfrön ska ut i morgon utefter staketet. Mer blir det inte. Vissa år blir sådana.


Efter dagens tvåtimmarspass i pappas lägenhet intogs hamburgare vid dammen och sen rann krafterna ur mig. Till tv-soffan, somnade bums och sov i två timmar medan Husbonden bar kassar med grejer som ska tittas närmare på. Lilla Huset fylls.


Frusen. Sitter med varma vintertofflorna på, sweatshirt över skjortan och tröja utanpå det. Därtill tröja runt ländryggen, knuten med ärmarna på magen. Inte vackert men nödvändigt. Man är väl uttröttad förstås. Kaminen flammade stolt en stund också.


Hemtjänst och arbetsterapi har hämtat hjälpmedel från pappas lägenhet och lämnat nycklar i retur. Det är också ett sorgligt avsked. Saknar redan kontakten med  den trevliga personalen. I morgon kommer prästen för att spika "programmet". I övrigt vila... tror jag.

Av Margus - 12 maj 2008 22:52


Bland pappas samlingar fann jag följande citat av Mark Twain:


"Pressens heliga uppgift är att sprida sanning, att utrota villfarelse, att bilda, förädla och höja den allmänna moralen och sedligheten..."


Detta var säkert tänkvärt redan på sin tid men i ljuset av dagens pressförfall med vältrande i skandaler, sexfrosseri, paparazzis, nöjesbilagor, elände, katastrofer, konflikter, skvaller och förtal blir det än mer tänkvärt.

Av Margus - 12 maj 2008 20:55

Såg på inläggen från idag för ett år sen att vi redan gjort sommarens önskelista med olika projekt. Dit har vi inte ännu kommit i år på grund av pappas dödsfall. Men plockandet i lägenheten går framåt.

Vårt Lilla Hus fylls till bristningsgränsen av kassar med sånt som ska tittas över en sista gång och det som absolut inte ska slängas. Pappas nya säng står på verandan. Stereo, video, lampor och radioapparater i varje hörn. Snart hämtas CD-skivor, DVD-filmer och böcker...


Planering av begravningen går lättare nu när PRO-kören ska medverka. Ser riktigt fram mot det hela. Har just i kväll spikat repertoaren. Känns mycket trevligt. Det kommer att bli en ljus minneshögtid. I morgon kommer arbetsterapin och hemtjänsten för att ta hand om efterlämnade hjälpmedel och förbandsmaterial mm.


Allt tankearbete i pappas lägenhet är energikrävande, det märks på att jag bara kan köra tvåtimmarspass. Har därtill gått ner ett kilo utan att röra mig. Det kallar jag förbränning.


Årsbehov av kutterspån till marsvinen ska hämtas i veckan. Och vi som skulle målat fönster nu i maj... och snart ska veden in... om torkan håller i sig. De' e' mycke' nu.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards