Fågelperspektiv

Alla inlägg under mars 2008

Av Margus - 14 mars 2008 21:26

Nu har vi garderat oss. Husbonden ska till jobbet tidigt i morgon bitti och ta med tunna pannkakor från frysen. Vi kom på detta när vi gjorde kvällskaffe. Dialogen som utspann sig:


- Jag ska ha pannkakor med i morgon.

- Säg till mig om en stund ifall jag går härifrån, (rörandes i cappuccino, mumlandes...) pannkakor, pannkakor, pannkakor…

- Jag tar fram dem nu när jag hämtar brödet.

- Vi lägger dem i kylen över natten, eller hur?

- Men jag kan glömma dem där.

- Vi tar fram matlådan och lägger den tom på diskbänken, så kommer du ihåg.


Så där är det att komma upp i mogen ålder. Risken att glömma är överhängande. Alltid.

Hela, hela tiden får man överlista sig själv. Lägga ut mentala fällor att snava på. Minera morgonsysslorna med påminnelser. Hellre en för mycket än för få.

----


Mitt eget ständigt återkommande problem är frågan "låste jag dörren". Har kommit på ett smart sätt. Tycker jag själv. Jag pratar för mig själv. Min hjärna klarar numera inte för många intryck i taget. Det där med 'split vision' och simultanförmåga är numera ett minne blott (hehe).

För mig är det strängeligen förbjudet att tänka på mer än en sak i taget, dvs. när jag ska göra något viktigt som t.ex att låsa dörren när jag åker hemifrån.


Jag måste titta på det jag gör, tänka på det jag gör och helst även verbalisera det hela samtidigt. Således tittar jag på när nyckeln vrider om låset och tänker enbart på nyckeln just då, samt säger högt och ljudligt "nu låser jag dörren". Samma procedur vid fågelhuset och vad det än gäller. "Nu tar jag med mig kameran, väskan…" eller vad det nu är. Det funkar. Garanterat garderat.

Det gäller bara att komma ihåg att göra precis så också...

Av Margus - 14 mars 2008 11:21


Tänk att det gått ett helt år! Oftast har det flutit på bra men visst har det funnits gånger man misströstat. Som t.ex i somras när datorn pajade och var borta i fyra månader! Vi löste det "professoriskt" med reservardatorn och långa sladdar så att det slapp vara tomt i bloggen.

Målsättningen var åtminstone ett inlägg om dagen vilket har hållit i princip, bortsett från datorstrul då.


Två pärmar har det blivit, knôkfulla med utskrifter av mina inlägg (se bilden). Faktiskt roligt att kunna titta igenom då och då. För att inte tala om när man letar efter något, hur var det nu med det eller det...

Är också glad åt att jag redan tidigt skapade kategorier för inläggen, det skulle ha varit betydligt jobbigare nu. Oerhört praktiskt med dessa.


Startade bloggen mest för att komma igång med skrivandet igen. Var utbränd hösten innan och satt här som en zombie med afasi, ja, det var i alla fall känslan. Ordförrådet kändes tömt, koncentrationen på noll, fick leta efter orden. Varje mening var jobbig.

Sen lossnade det mer och mer allt eftersom, men utbrändhet blir man aldrig fri från. Det kommer tillbaka var gång det "händer för mycket" i ens liv. Har också lärt mig hantera det bättre. Ta det lugnt, vila, "stänga av" flödet, slå av på "kraven" - inte minst sina egna, säga nej till andra och sig själv etc.


Tack alla besökare som tittar in, nya såväl som gamla! Tack för trevliga kommentarer! Det piggar upp. Så nu börjar jag på tredje pärmen, och rullar vidare då... Väl mött.

Av Margus - 13 mars 2008 22:19


Det händer roligheter i fågelhuset. Det går framåt hos nymferna. Thomas med sina båda fruar ligger i holk sedan en och en halv vecka tillbaka. Pappi fick fullständigt fnatt när äldste sonen direkt på första dagen knep Bästa Holken, själva Residenset, mitt framför ögonen på honom.

Pappi har inte varit sig själv på hela tiden, han har väsnats och bråkat, försökt att inta Residenset med våld men snöpligt fått finna sig besegrad. Thomas briljerar genom att ogenerat para sina flickor mitt framför Pappis ögon.


Pappi kunde inte komma till ro och vaktade Holk nr 2 i rangordningen med näbbar och klor. Hans Topsy ville in men det blev ingen ordning med något. När Lillis och Isabell ville gå in i "sämsta" holken gick inte det heller.

Nehej, här skulle INGEN gå in nånstans förrän Pappi valt färdigt. Således satt hela gänget som förlamat under tiden. Fast Lillis har ju parat sin Isabell, det har han.


Nu har Pappi och Topsy äntligen bestämt sig och turas om att vara i sin holk. Där bör nu vara ägg, men vem vill störa i det tumultet för att kolla. Vi gissar och noterar. Och äntligen blev det lugnt därinne.

Lillis och Isabell börjar nu intressera sig för sin tilltänkta bostad och försvinner in där vid olika tider UTAN att bli hindrade… Vi håller fingrarna korsade.

---


Hos kanarierna är det stillsamt. Här en bild på 3/4 av den första och enda kullen hittills i år. Googles har nåt att pyssla med i sitt rede, har minst en unge. Gretchen trycker hårt och ruvar tre ägg i sitt bo. Helmut har lagt ner planerna på ny kull just nu.


Risfågelungarna droppar ut. Två nya ägg är lagda i en holk. Sebrafinkarna har fem nya ungar i sitt bo. Måsfinkarna bygger.

Papegojornas "första paret ut" sköter ruvningen exemplariskt i sitt lilla hus. Ännu ett par är på väg in i ett annat. De övriga surrar som flugor runt de tomma holkarna, så man kan inte påstå att här är dött..

Av Margus - 13 mars 2008 22:16


Upptäckte idag att jag sumpat gårdagens tandläkartid. Det blev ett chockartat uppvaknande. Bums när jag kom ner i köket tittade jag på tidkortet för att kolla att tiden var rätt. Det var den, men Onsdag den 12:e stod det. I går!


Och missen hade inget med gårdagens utflykt att göra. Hade helt enkelt skrivit in fel dag i almanackan sedan långt tillbaka. Det tog en god stund att lugna ner sig, om jag säger så.


Förbaskat också. Det blir att krypa till korset och erlägga 405 kronor i Syndapengar. För ingenting!

Dessutom skulle tandläkaren ha semester så jag fick ingen ny tid förrän den 10 april… en hel månad!

Av Margus - 13 mars 2008 22:10

Har just avslutat ett samtal med Kompisen som är inne på rond 15 eller nåt sånt med sitt försäkringskasseärende. Jag saknar ord.


Hon har råkat ut för all ondska man kan tänka sig. Fk bara ströp ersättningen utan riktig utredning, hon har valsat runt hos läkare som bara strular, hon har fått tvinga sig till en utredning genom att hota läkaren och när man läser resultatet av denna undrar man vilken del av kroppen hon är frisk i.


Arbetsförmedlingen kan inget göra för hon är inte frisk nog, men Fk påstår att hon är lat och frisk och har stulit hennes rättmätiga ersättning. När en slutlig bedömning skulle göras med alla inblandade instanser så pallade dom inte för kompisens präktiga dokumentation och vägrade henne närvaro genom att kalla henne för färdigutredd…!!!


Kompisen är vid det här laget ett praktexempel för riksplanet över "Förkränkningskassans" Nya Ondska. Turligt nog har Byhålans kurator och arbetsterapeut gjort gemensam sak för att Kompisen ska få sin rätt och driver ärendet vidare på eget vis. Hoppfulla. Jovisst hoppas vi också. Egentligen. Men vi äro luttrade. Här tros inte på något förrän det är klart.


Kompisen filar just nu på Sitt Lidandes Historia och det blir en berättelse det. Believe me. Sen ska vi slå våra kloka huvuden ihop och redigera och sen ska den ut. På bloggar och ut i offentligheten. Till allmänt beskådande.

Av Margus - 12 mars 2008 21:36

Finnar kan!

Finnar kan uttala ordet EURO på rätt sätt. Lekande lätt.

Varför kan inte svenskar ?

Är svenskar är förslappade i munnen?


"Euro bör uttalas som euro görs i ordet Europa" har flera medlemsstater slagit fast, enligt www.susning.nu . På respektive språk, är väl bäst att tillägga.

Engelsmän klarar det, tyskar klarar det, fransmän, spanjorer och italienare klarar det. Men inte svenskar.

Somliga uttalar det som evro, somliga som erro, andra som eöro eller öuro. Även uttalen åjro, eró och djurro förekommer i Sverige.


Uttalet djurro eller juro kommer av engelskans uttal för Europa och var det som dominerade innan media började standardisera uttalet.

Uttalet åjro kommer av tyskans uttal av Europa.


Problemet med olika uttal ligger kanske i hur frågan har hanterats i Sverige.

"Språkvårdare fick hela media att snabbt byta uttal från [juro] till [evro], och förutsatte att språkgrupper i Sverige var lika oförmögna att uttala diftonger som de själva var. Ingen hänsyn till regionala skillnader inom Sverige togs vid övergången till uttalet [evro]." Slut citat susning.nu.


Svenskan har många ord med samma diftong. Eufori och eukalyptus brukar gå bra vad jag vet. Eurasisk och eunuck likaså. VARFÖR INTE EURO?

Varför kan finnarna, och inte vi? Fattar inget.

Av Margus - 12 mars 2008 21:00

- Vad är det för skillnad på en diktare och en lyriker?

- Det går väl poet ut!

Bror Halldin

Av Margus - 12 mars 2008 20:34


från ålderdomshemmet, sa Hasse Alfredsson i sin gamla monolog från 1963.


Väninnan och jag var på rymmen. Från gubbar och hundar. Gör så ibland, men alltför sällan. Trivs tack och lov alltför bra hemma. Därför måste husets väggar då och då lämnas en stund …nästan med våld.

Ibland drar vi iväg miltals men nu blev det hastigt påkommet. Fick räcka med tur till Byhålans Ungdomskafé*. Nytt för oss. Måste ju prövas. Tio minuter från respektive hem.


Strax satt vi på var sin barstol dinglades med benen. Med kaffe och fyllda baguetter innanför ett skyltfönster, blickandes ut över välbekanta gator och hus. Tycktes livet var skönt och okomplicerat. Låtsades vara turister på obekant ort. Lyckades dåligt när idel bekanta passerade och vinkade på oss… "hej hej"… åtminstone i en ny vinkel.


Plötsligt sågs en man leta guld på trottoaren… nej, det var ju bara "sopgubben" blåsandes skräpet ut i gatan. Enkla nöjen, skvallret flödade som vanligt, avhandlades möten från respektive vägföreningar, västgötaböndernas mentalitet, vårtecken i och utanför fågelhuset. Erbjöds tillfälle att pröva intelligensen på ställets jukebox (bilden) som inte ens personalen klarade. Men kvinnor kan!

Spelades därstädes tre låtar för en femma; Juanita/Björn Afzelius, Summer night city/ABBA och Kvinde min/Kim Larsen. Mysigt.


Plötsligt… vällde Byhålans alla skolungdomar in. Datorerna på internetcaféet togs i besittning, alla platser fylldes. Friden var slut. Vår tid var ute. Åter till näringarna. Handla lite på hemvägen och guuud va’ skönt att komma hem igen där Husbonden passat hundar och eldade i kaminen.


* Caféet har startats av Svenska Kyrkan som mötesplats för ungdomen med storbilds-tv, tidningar, spel, sallad eller smörgås, musik, filmvisning, liveuppträdanden och temakvällar med aktiviteter. Jag säger bara … det ska vara kyrkan som rycker in där samhället misslyckats! Stället har blivit omåttligt populärt. Fantastiskt initiativ.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards