Fågelperspektiv

Alla inlägg under mars 2008

Av Margus - 21 mars 2008 21:29


Ett minne fick mig i kväll att på fyrafötter krypa långt in i snedtaksgarderoben för att gräva i gömmorna. Var inte riktigt säker på att den fanns kvar, men hoppet drev mig vidare på ömma knän. Under osorterade bra-att-ha-trasor och tyger, urvuxna kläder (som kanske passar nu), gamla kassettband och skor i mängd låg den… Blockflöjten!


Instrumentet, en Moeck, inköptes vid 35 års ålder i ett svagt ögonblick när jag inspirerats av en klarinettspelande bekant. Jag som aldrig spelat något instrument…(en brist i min uppfostran) drömde väl inte om att bli någon Mr Acker Bilk And His Paramount Jazz Band men tänkte kanske nå en bit på väg.

Felet var bara att jag tänkte ta det "från början"… Borde nog startat med klarinett direkt.


Med Moecken inhandlades två häften Blockflöjtskola som jag trälade med en kort tid. Svårt få ut tonerna, det väste, det var pipigt, det var förfärligt. Har hemska minnen av "Storken har så långa ben, kliver över stock och sten".


Jag behövde aldrig fatta beslutet själv. Det gjorde min lilla hund, Jackie, åt mig. Med ansiktet förvridet i en lidande grimas kom hon upp till mig i soffan, klev upp i mitt knä och tryckte handgripligen med sin nos bort träpipan från min mun vilket avgjorde saken. Vårt lidande ändades där och då.


Men Husbonden som kom in i mitt liv just då, HAN kunde! Med självklarhet greppade han träröret och pep raskt fram sitt paradnummer från barndomen "Köp varm korv, köp varm korv, härlig korv med mycket senap"… Jag var full av beundran. Han stal mitt hjärta från den stunden. Undra på att vi inte slängt flöjten.

Av Margus - 20 mars 2008 22:49


Till Byn idag för sista inköpen före påsk. Till bageriet. Till vårdcentralen med fekalprov (urrrk, en sån äckelpäckelhantering). Lämnade inköpta nattskjortor till pappa (så dyra dom är!). Köpte märkpenna till hans kläder som annars lätt försvinner vid tvätten. Pappa tankade blod igen och kommer nypigg till oss i påsk.

Tog endast ägg och ansjovissmörgås till lunch. Så gott. Påskstädade sedan. Nähähääe... ingen fönstertvätt i detta vinterlandskap.

----

Almanackan säger vårdagjämning, så icke min själsliga boning. Brrr, somnade ifrån Antikrundan, var så där ruggig när jag vaknade. Hänger i än. Ute är det snö och isvindar, på tv är det is nu när konståknings-VM har startat. Brrrrrrrr. Stackars alla vårfåglar som kommit. Var ska dom gömma sig. Fyyyy fasen. Tänk om snön är kvar till sommartiden nästa vecka! Hur dumt blir det...?

----

Apropå konståkning… som är det mest ojämlika jag vet, i klädväg alltså (tätt följt av pardanstävlingar). Reglerna föreskriver långa byxor och ärm i någon form för karlar, kvinnor får inte visa för mycket hud och måste ha kjol! Så har "utvecklingen" medfört att kvinnor lurar reglerna med att ha kroppsfärgade strumpor på hela kroppen medan karlarna är mer tillknäppta än någonsin. Deras långbyxor har till och med hälla under foten för att det garanterat inte ska synas någon bit hud alls, ens vid vristen. Och sånt förtryck applåderar vi...! Sånt retar en kvinnosakskvinna.


Precis som på porrfilmer, dvs. de få jag helst inte sett. Samma tendens. Mannen är bortvänd, könet är täckt eller har kallingar på, medan kvinnan exponeras ur alla vinklar. Har kommit på varför. Ett blottat erigerat manligt könsorgan upplevs troligen av andra män som ett hot och inverkar antagligen menligt på potensen varpå filmens önskade effekt uteblir. Tror jag. Därför kan porrfilmer aldrig bli jämlika.

Konståkning och pardans blir förresten heller aldrig jämlika så länge kvinnor ställer upp på de avklädda reglernas förtryck. Så är det dessvärre.

----
På bilden våra nyduschade blomster. Konstgjorda allihop och i förvånansvärt god form trots många år i solfönster. Riktiga vinnare.


Av Margus - 20 mars 2008 06:58

Innan vi drar igång en försenad städning i Lilla Huset vill jag bara passa på att önska bloggens läsare en riktigt Glad Påsk. Alla påskkäringar önskas en god resa till Blåkulla denna Skärtorsdag i vår vintriga Nord. Avstår denna gång, för isigt ;-}


Lägger för skojs skull in denna hemskt uschliga teckning som jag på rent kul gjorde för länge, länge sedan. Fy, va' kall tanten måste bli på resan med bara ben och fladdrande kjol.

Av Margus - 19 mars 2008 10:26

Läste hos Ekoxens blogg att hennes hund satt i sig både dragkedjor och handduk. Man tar sig för pannan... vad allt kan de inte få i sig. Hade det inte varit så farligt kunde man skratta åt det komiska, men det kan ju gå riktigt illa. Operationer på grund av svalda föremål är mycket vanligt.


Något jag aldrig glömmer hände för sisådär åtta år sen. Våran Ulrik satte i sig en 20 cm lång rådjursskank. Med klöv. Han var nog fem år när det hände. Vi hade fyra lösa hundar på skogspromenad. Fler hundar tillsammans triggar igång sväljreflexen, det gör det.


Ulrik fann den härliga skanken och sprang med den på tvären i munnen och demonstrerade. Han var så lycklig över fyndet att jag lät honom ha den. Med ens blev de andra intresserade varpå han rusade i förväg och svalde den. Hel och hållen. 20 centimeter lång...!!!


Skynda hem, tänkte jag... djursjukhus, operation.... Vi talade med veterinär och var beredda. Han mådde inte alltför illa. Han både åt middag (!) och drack.  Vi avvaktade eftersom han funkade. Klockan elva på kvällen kräktes han upp klöven. Den hade lossat av magsyran därinne.


Han låg inte på sidan på tre dagar. Reste sig lite trögt, gick lite svårt i trappor, men åt och drack, gjorde sina behov fast han hade liiite svårt att kröka rygg. Avföringen var normal. Sen lättade det lite allteftersom och något ingrepp behövdes aldrig. Magen hade tagit hand om både ben, skinn och päls på skanken.


Jag fattar fortfarande inte VAR den låg inne i honom. Den måste ha legat på längden i matstrupen och så att säga "matats ner" i magsäcken efter hand. Jag begriper inget. De dagarna var fyllda av fasa och häpnad kan jag säga. Denna skiss visar hur stor skanken var i förhållande till honom. Hundars matsmältning är en riktig gåta.


Av Margus - 18 mars 2008 20:17


.... vad är det som står på...?

Just nu är det försiktiga rörelser som gäller i fågelhuset. Gretchen har antagligen kläckt sina ägg. Vi ser matningsrörelser och tiden stämmer. Hon har ruvat hårt och målmedvetet och hon är så att säga förstföderska. Ingen rutin att lita till, nu gäller det att instinkterna är de rätta.


Gretchen ruvade tiden ut i ett tidigare försök, men stördes troligen av Nackas bråk med Pavarotti, så nu tassar vi på tårna. Inte för att det behövs (antagligen) utan för att vi känner det så. Nu är det spännande. Inte vågar jag fotografera damen i fråga heller. Nu får man hålla avtryckarfingret i styr. Här är några andra filurer så länge. (Bilden ovan Minnie-Mini och Bruno. Nedan årets kanarieungar Lillgreta (gul) och Muppen (brun) flankerade av sebrafinkar.)


Av Margus - 18 mars 2008 20:11


Vissa dagar blir fåglarnas frukostbord riktigt digert. Som här med kokt hackat ägg, rivna morötter, gröna ärter, clementiner, uppblötta frön och hela morötter. Risfåglarna älskar rivna morötter, nymfer och papegojor gnager gärna på hela.

Clementiner gillas av alla, från och till, kanske mest populärt hos papegojor och kanarier. Rönnbären blev inte så mycket av i höstas, de är redan slut, men skulle varit väldigt kärt. De nypon som finns kvar ger vi uteslutande till papegojorna för att dom ääälskar det.

---- 

Tomma skålar kan se ut så här, särskilt hos papegojorna när de frossat i något riktigt smarrigt. (Nedsänkning i hett vatten är vad som gäller.)

Man riktigt ser hur gott det var. I den ena skålen fanns hallon, blåbär och jordgubbar (från frysdisken), i den andra clementin. Namnam. Här njöt de i fulla drag.

Av Margus - 18 mars 2008 18:57


Måste bara få ur mig en ny rapport från Husbondens idiotiska kurs på jobbet "Lean Production". Det blir inte bara tre gånger. Nu när dessa var genomförda meddelas försåtligt, "det blir FEM till." Alltså ÅTTA gånger!


Husbonden är den som ifrågasätter spektaklet mest (finns en viss risk att han tagit efter mig litegrann, för jag sitter här och supportar när han berättar).

- Å, DET skulle jag ha sagt, och DET… så där håller jag på från hemmafronten. Det värsta är att jag nog skulle gjort det också om jag hade haft något jobb. HA… och därför sitter jag här UTAN, hehehe. Nä, skämt åsido, jag är ju sjuk.


Vad som nu sker på den där "utbildningen" är att en handplockad grupp (där Husbonden ingår) utgör "pilotgrupp" går runt på jobbet och städar undan onödiga skåp och hyllor, hänger verktyg på väggar, tänker på truckbanor… osv. Rensar, kort sagt. Rensar fabriken från sånt som arbetarna ofta retat sig på innan, sånt som liksom bara blivit kvar för att ingen hunnit att plocka undan för att dom jobbar så ini glödheta.


Och när "pilotgruppen" "städar och rensar" istället för att sköta sitt ordinarie jobb blir det förstås STÖRNINGAR i produktionen så att även andra linor står still för att dom saknar material… åååhhh… vilket förstås  retar företagsledningen. Kunde dom tänkt på INNAN ju!


Därtill har de inhyrda konsulterna inte kommit med något nytt under solen. Ingen tanke som ingen annan redan tänkt förut. För DYRA pengar. Det vet man ju hur konsulter tar betalt, miljoner. Miljoner för att komma på sånt som redan är tänkt. Det är ju vad konsulter lever på.

Dessutom har företagsledningen, först nu, börjat upptäcka att personalen (den utsedda pilotgruppen som måste delta istället för att jobba) KOSTAR.  

OCH DET FICK DOM HÖRA!!!

"Tänk på att ni kostar 30.000 kr varje gång!" Va, va….VA?!


-   Och…!!!! (skulle jag sagt) …är det dags att tänka på detta nu?

-   VI har INTE bett om detta, vi är BEORDRADE.

(märker nu att pulsen stiger och tangentbordet knattrar alldeles väldigt här)


- Dessutom… (skulle jag sagt, för så är det) skulle en bra produktionsledare kunnat tänka ut det här själv och i väl valda arbetspass kunnat använda personalen till att utföra rensningen PÅ ORDINARIE ARBETSTID OCH LÖN!

---


Ååååh, det var skönt att få det ur sig. Hjärtat bankar och jag måste vila mig en stund och ta en nypa frisk luft på farstun.

---

Just i denna stund vräker det ner mera snö. Undras om det ska hålla på hela natten?

Av Margus - 18 mars 2008 00:01


Farfars farfar Pehr Gustaf var den som 1860 planterade den stora allén utmed den första tennisbanan i Särö (se bild), den där kung Gustav V ofta spelade. Det känns högtidligt.


"Den som planterar ett träd har inte levt förgäves" heter ett ordspråk, men jag undrar hur mycket som finns kvar av träden nu.


Pehr Gustaf startade trädgårdsmästeri i Särö. Rörelsen byttes senare mot en gård då han sadlade om till bonde. Jag har alltså starka band till Särö där jag som liten tillbringat många sommardagar, i Naturreservatet Särö Västerskog utanför Kungsbacka i norra Halland.


Nu förstår jag varför farfar ständigt målade av den vackra naturen där jag med självklarhet snubblade fram på stigar med knotiga rötter ner till badstranden. Inser nu varför alla beundrade den "tusenåriga eken".

Särö Västerskog hör till de mest värdefulla kustbiotoperna i landet där artrikedomen i den gamla ek- och tallskogen är mycket stor. 56 rödlistade arter har påträffats och Särö är ett av länets få "urskogsobjekt", enligt Naturvårdsverkets urskogsinventering 1982.


Vi hyrde ett litet rum på vindsvåningen av det vackra Stationshuset i sekelskiftesstil (farmor, farfar, mamma, pappa och jag). Vi var nämligen släkt med stins Harry. Och där lärde jag mig cykla.


Själv minns jag bäst rälsbussen dit, men har enligt pappa också åkt ångloksdrift på Säröbanan från Göteborg. Känner mig inte uråldrig för det, bara…berikad. Tänk att jag åkt ånglok…



Särö var känt som badort på 1830-talet för göteborgssocieteten. Kung Oskar II och kronprins Gustaf (sedermera kung Gustaf V) och den kungliga familjen inledde en mångårig tradition av sommarvistelser här och gjorde Särö namnkunnigt.


Snart dags att åka dit för en titt igen, känns det som. Undrar hur mycket som finns kvar av allén?

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards