Fågelperspektiv

Alla inlägg under januari 2008

Av Margus - 21 januari 2008 22:45

Äntligen har vi lagt vantarna på denna efterlängtade RÖDA BRÖDROST. Jamen, det hörs ju på namnet... brödrostar ska vara röda, hehe. Det har jag alltid tyckt.

Vi har en viss faiblesse för röda detaljer i vårt hem. Den här ska få stå framme bara för att den är vacker.

Föregångaren, en trist vit sak, är redan nedpackad och på väg till soptippen. Våran Ulrik tyckte aldrig om den. Han reagerade på ljudet när den smällde till, hängde med svansen, såg moloken ut och gick och gömde sig tills den var borta. Han smög och blängde på köksbänken tills han förvissat sig om att den var gömd.

Nu hoppas vi han ska gilla denna bättre, man kan ju hoppas på ett annat ljud. Om inte, får han vänja sig. Den här är föör vacker för att gömmas undan.

Av Margus - 21 januari 2008 21:53

... och hon gillar det INTE. Vissen, hängig, trött, vinglig... you name it. Sigrid har varit hos tandhygienisten och tagit bort tandsten.

Egentligen var det Ulrik (12) som behövde det bäst, Sigrid (9) hängde med på köpet så att säga. Då slipper vi när hon är äldre.

Före behandlingen gavs lugnande medel, nästan som sövning men ändå inte. Dock tillräckligt för att vara lagom borta. Ulrik somnade fort, värre var det för Sigrid Polis som kämpade emot. Den ståndaktige tennsoldaten höll ställningarna och vägrade att tuppa av. "Herregud, här kan ju hända vad som helst..." tänkte hon.

Hon stod upp, höll koll, lyssnade på röster, kopplade av något när slipmaskinen gick igång på Ulriks tänder men... VILLE INTE somna alls. Husbonden tog henne till bilen, körde runt halva Grannbyn. Sånt brukar hjälpa. När hunden tror att den är på hemväg och "faran" är över brukar sederingen ta. Så icke denna gång. Det blev en dos till.

Således är Sigrid mest däven i kväll, trots att de fick uppvakningsspruta. Medlet är kvar i kroppen och mest i henne. Ulrik kom lindrigare undan men orkade inte smita från fotograferingen som han brukar... Och vi har en riktigt lugn kväll.

Vi fick beröm för att tandstenen inte var särskild utbredd på någon av dem! Alltid kul. Så blev de vaccinerade också.


Bokföringen har vilat. Förgäves sökt revisorn. Veterinärbesöket tog hela dagen med förberedelser och övriga ärenden. Vi åt ute, en vanlig hamburgare men guuud vad pepparstark den var! Trodde strupen skulle brinna upp. Gitte inte gå in och klaga, vi skulle ju hem med hundarna. Det var viktigare.

Somnade direkt i tv-soffan, marsvinens städning får vänta till i morgon. Ja, vi är lite medtagna allihop faktiskt.


Av Margus - 20 januari 2008 20:51

Den målsökande roboten avvek från bokslutet och såg ett underbart färöiskt reportage om skulptören Hans Pauli Olsen på tv. Oooh, vad jag älskar såna program! Världen är full av kreativa människor som sysslar med så mycket roligt och vackert. Man ska förgylla sitt liv med att ta vara på dem.

Var rätt så duktig med bokslutet igår och körde intensivt till klockan ett på natten. Somnade nöjd.

Fortsatte idag nån timme och ...körde fast. Gick en promenad istället och blåste rent i huvudet. Kom fram till följande: Om detta vore ett normalt bokslut hade jag kommit mycket längre, men nu ska verksamheten avslutas och jag fixar inte den övre divisionen. Inte på egen hand i alla fall. Bara att inse fakta. Lägger mitt öde i revisorns händer. Han får leda mig.

Husbonden har följt skidskyttet där det äntligen gick bra för vår Anna Carin Olofsson. Och Björn Ferry! Vilken dag! 

Nu blev jag trött. Bara sååå trött. En körig dag väntar i morgon. Till veterinären i Grannbyn för tandstensborttagning på båda voffarna med många ärenden samtidigt. Klippning av Husbonden, inköp av RÖD brödrost, som vi längtat efter länge, en dito till Pappa som också behöver våffeljärn, mikrovågsugn och säng, en sån där med fjärrkontroll som man ändrar ställning på. Säkert dyker fler ärenden upp dessutom.

Får nog natta tidigt.

Av Margus - 19 januari 2008 19:12

Stormen har ännu inte bedarrat men verkar beskedlig jämfört med föregångarna. Den nådde oss i arla morgonstund och vi hann slå upp lite vatten i spann och kastrull innan. Vi fick ett strömavbrott på nästan två timmar.

Turligt nog hade både fåglar, akvarium och marsvin hunnit vakna och äta frukost innan de drabbades av denna "solförmörkelse". Vi prisar våra fönster till fågelhuset, tack vare dem kan de både flyga och äta om strömmen går på dagtid.

Den stora sälgen har slagsida men står fortfarande pall. Dess tvillingkompis stöp för Gudrun och drog sånär med sig vännen i fallet men rötterna verkar starka, trots Per förra året. Ja, nån gång dråsar den förstås ned men det kan lika gärna vänta, för i vinter har vi andra träd som verkligen behöver fällas. Ved får vi ändå.

Tar många pauser i bokslutsarbetet. Så här ser min arbetsplats ut ett tag framåt. Vanligen ligger hundarna vid mina fötter men Ulrik smet iväg när kameran kom fram, en löjlig idé han har. Skaffar mig just nu överblick över vad som ska göras och i vilken ordning, men anfalls av storm inombords av siffrorna - trots god peppning.

Har därför vilat och gjort annat en stund, sett trevlig finsk dokumentär på tv och Landet Runt, sånt jag mår bra av. Promenad var inte att tänka på i stormen.

Just nu går livlig trafik ner till Grannbonden som firar 70 år idag. Man har förvarnat om raketskjutning mellan 18.00-20.00 Än har inget hörts, hoppas dom låter bli. Verkar farligt i blåsten med tanke på brandrisk, men det var snällt att dom tänkte på hundarna.

...Jo, nu sköt dom! Måste varit en sån där "bombtårta" di' kallar't av hastigheten att döma. Det smällde HÖGT och NÄRA utan uppehåll. Och VAD gjorde hundarna...? Sov lugnt vidare i tv-soffan utan att lyfta på ögonbrynen, trots att jag gick till fönstret för att titta på stjärnfallet.

Grattis Bonden!

Av Margus - 18 januari 2008 22:14

Äntligen tog Svenska kennelklubben ett steg åt rätt håll när man helt nyligen gav ut boken Svenska Hundraser - Ett kulturarv. Såväl bok som gärning har saknats länge. Köpte förstås ett ex till samlingen. (Blev dyrt när man bor på landet och inte åker till utställningar för att köpa där, egentligen 375 kr men inkl. porto och postförskott 491 kr. Brrr...)

Våra svenska, inhemska hundraser tillhör vårt kulturarv och mitt hjärta har i 30 år klappat särskilt varmt för västgötaspetsen som därtill hamnat på omslaget. Boken är elegant, påkostad och gedigen med text på både svenska och engelska och många väldigt vackra bilder.

Min andra favorit i den här boken är ofrånkomligt den imponerande och mycket västgötaspetslika jämthunden.

Utöver dessa raser omfattar boken till lika delar även svenska lapphunden, dansk/svenska gårdshunden, hälleforshunden, svenska vita älghunden, hedehunden, smålandsstövaren, schillerstövaren, hamiltonstövaren, gotlandsstövaren, drevern och norrbottenspetsen. Samt kalixhunden och dalbohunden som inte längre finns och slutligen en presentation av 13 närbesläktade nordiska raser från våra grannländer.

Mmmm... visst är det en bok som jag ville ha. Trots priset.

----

Ska bara tillägga i efterhand att boken går att få för 242 kr genom nätbokhandeln, fri frakt och med bilagd faktura.

Av Margus - 18 januari 2008 22:00

Nu jäklar har författaren och poeten Marcus Birro dragit igång sitt Upprop I Människovärdets Namn om "skottpengar på alla jävlar som faller utanför ramen". Dels i sin blogg, dels i debattartikel 14 jan på Aftonbladet. Och fått ett enormt gensvar från AB:s läsare HÄR.


Nu tar han tar striden för sjuka och sorgsna som inte själva orkar. Fjärde rikets frontsoldater benämner han Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och gör det så bra, så medmänskligt, så riktigt, så medryckande och lättläst i en enda medkännande ryggmärgsreaktion men ändå sakligt med udden riktad åt rätt håll.

Heder åt Marcus Birro som utmanar de anställda på FK att sluta lyda order som soldater i krig, sluta skylla på Reglerna när hanteringen inte längre är mänsklig.


Han uppmanar oss alla att ta vårt personliga ansvar till påverkan, att inte vara den som ser vad som pågår utan att göra något.

Det är bland annat därför jag själv ofta återkommer till ämnet i min blogg. Då har jag gjort vad jag kan, trots sjukdom. Alla orkar vi något lite.


Marcus Birro slår huvudet på spiken i följande citat:

"Makten älskar sönderfall, älskar enslighet. Makten älskar när valkiga nävar knyts i fickorna och när vi lever var och en, för oss själva i tron att vår lilla röst inte betyder något. Men det gör den! Vår röst betyder allting. För oss själva, för vår egen heder, för att vi ska kunna se våra framtida barn i ögonen; men också i det stora. Alla förändringar av värde har alltid, uteslutande, kommit underifrån. Det är vi som förändrar. Är vi tillräckligt många och lyckas vi med konsten att ena dessa tillräckligt många kan vi faktiskt förändra tillvaron. Det är vad jag tror.

Jag hoppas att våra röster blir tagna på allvar och att vi faktiskt lyckas åstadkomma en förändring."


Det kunde inte sägas bättre. Birro har härmed en plats i mitt hjärta och en länk i min blogg. 

Är detta början till det stora Uppror vi väntat på. Jag hoppas det!

Av Margus - 17 januari 2008 22:21

Nog tyckte jag Reinfeldt verkade lite ängslig i riksdagens partiledardebatt i går. Hörde honom öppna debatten genom att alltför länge tala om Bill Clinton i USA... på 1990-talet…! Vilken rökridå…

Hans vanliga tjat om "vad Mona vill göra, och med vem" gällde väl mest att dra intresset från den egna politiken som varken näringsliv eller moderater förstår sig på just nu (se länkarna till Ekot).

Vad Mona vill göra är ju inte aktuellt idag. Det är tyvärr alltför långt till valet, men dock. Statsministern vill väl ha tips förstås… eller varför menar han att väljarna måste ha besked om vänsterblockets politik? NU? Aha… han räknar kanske med nyval... Det borde han göra med de opinionssiffrorna, 57,6 mot 38,6 i socialistisk favör.

Det är nog förnuftigt att det röda blocket inte skänker bort sina bästa tips till regeringen redan nu. Men en plan i rockärmen är nog bra… ett nyval kanske inte är så avlägset med tanke på frågan om homoäktenskap.

Av Margus - 17 januari 2008 22:12

Skattekontot har varit huvudsakligt bry en längre tid. Nu tog jag Gud i hågen och Tjuren vid hornen och ringde Myndigheten för en rejäl utredning. Har haft stenkoll i åratal men nånstans 2006 sved utbrändheten till och kontrollen förlorades. Allt är betalt, men… jag vill ha KOLL. Fyra sidor skattetransaktioner faxades hit inom ett ögonblick. Dem ska jag snart borra mig ner i.

Bokslutsarbetet är igång. Befinner mig i fasen Undanröjande Av Hinder och tackar ödmjukast för peppning från snälla läsare! När jag fokuserar hårt hamnar jag lätt i en suddig dimma, svår att komma ur. Då hjälper det med en lång promenad för nödvändig genomblåsning av hjärnan. På tal om det… ikväll är det vååår i luften! Ugglorna hoar.


Den "målsökande roboten" lämnade tillfälligt huvudspåret för en kik på Antikrundan med alla fina föremål och duktiga experter, en njutning för ögon och öron. Jag vill bara titta och titta… "Neej, ta inte bort den…!" kvider jag när dom byter bild. Man borde spelat in avsnitten.

Jag glömmer aldrig den låååång-lååånga målningen som var både märklig och vacker och som fick sträckas ut över hela lokalen när den visades för flera år sen. Den och massor av målningar, gobelänger, mattor, leksaker och... you name it… vill jag se om och om igen. Antikrundan borde göra flera samlingsheat så att man får se de märkligaste igen.

Nästa avsnitt får man inte missa! Då visas ett föremål värt flera miljoner kronor, det dyraste någonsin.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards