Fågelperspektiv

Alla inlägg under september 2007

Av Margus - 10 september 2007 23:40

Häromdagen imiterades ett par av mina favoriter i radion.

Det finns vissa personligheter som jag alltid blir väldigt glad av att höra/se. Jag har alltid roats och fascinerats av rebeller som inte ger avkall på sina åsikter eller sin personlighet, som sticker ut, väcker uppseende och irritation men som samtidigt också representerar en kunnighet utöver det vanliga och är professionella i sin egenart.

Blir bara glad av deras fräckhet och uppkäftighet att INGET de säger kan reta mig. De är för mig livets salt. Jag bara njuter och ler, oavsett om jag instämmer eller ej. Mår bra av dem. Världen kommer att bli väldigt mycket fattigare när de en gång inte längre verkar och hörs. Personerna jag tänker på är:


Leif GW Persson

kriminologen, författaren och professorn vid Rikspolisstyrelsen som skrivit samhällskritiska deckare, utformat manus för film och tv och som var en av de kontroversiella "grabbarna på Fagerhult".

Jan Guillou

journalisten, författaren, populärhistorikern, proffstyckaren och jägaren som blivit känd för kontroversiella uttalanden i olika ämnen.

Jörn Donner

finlandssvensk författare, filmproducent, journalist, kritiker, politiker, filosofie magister och tidigare vd vid Svenska Filminstitutet. 1987 gjorde han sig känd som kedjerökare i tv-programmet "Oförutsett" tillsammans med de övriga rökande programledarna Kristina Lugn och Bert Karlsson.


Varför hittar jag bara karlar i den här genren? Funderar och funderar.... var finns de kontroversiella, uppkäftiga, otämjda, duktiga kvinnorna som inte gör avkall på varken personlighet eller åsikter? Kommer inte på några. Finns det inga?

Av Margus - 9 september 2007 23:20

Ännu en trist datordag. Allt fler funktioner som INTE fungerar upptäcks. Har skrivit ett A4 fullt med noteringar inför reklamationen. Dessa bekymmer tar musten ur en.

Hörde på radio i dag om en kvinna på Gotland som blev av med barnbilder på sin mobil när den lämnades in för reparation. Hon stämmer butiken för att ha raderat upphovsrättsskyddat material. Intressant mål för alla oss som blir av med bilder vid reparation - även på dator.

 -----

Men är glad ändå... för lilla Sigrid som hade fruktansvärt ont i går kväll tills i morse mår bättre nu. Hon hade sträckt sig i ländryggen antar vi. Eller så var det hennes patellaluxation (knän som hoppar ur led) som kändes av.

Hon var såå beklämd och vickade inte ens på lilla stumpen. Gick kutryggig om hon alls förflyttade sig själv. Hon bara lade sig ner på stället och såg lidande ut.

Alla dessa tankar som mal i huvudet... om vad det kan vara. Fick bära henne upp för trappan till sovrummet, och ner på morgonen. Hon bad om det, hellegod. Detta är annars en tjej som KAN SJÄLV och aldrig ber om hjälp med något. Hon fick en halv magnecyl och sen piggade hon på sig. Men ställer sig inte på bakbenen än, minns väl hur ont det gjorde.

Djur är därvid klokare än oss, aktar sig för återfall medan vi gärna spottar i nävarna och ska vara rediga.

------

Har för övrigt hjälpt pappa med bilaga till ansökan om servicelägenhet. Han är för blygsam när det gäller att framhålla sina sjukdomar och besvär. Det ÄR svårt att gnälla tillräckligt när det gäller en själv. Som anhörig kan man ta i mera. Hoppas det hjälper. Han är ganska skröplig nu, fast pigg i huvudet.


Oooo, så trött jag blev nu. zzzzzzzzzz God natt bloggen

Av Margus - 9 september 2007 22:49

Idag kunde sparvpapegojorna beträda sin slottsträdgård för första gången sedan utbyggnaden. Från nio kvadrat till tolv. Bilden visar hur stor voljären är i förhållande till dem själva (se ringarna). Dom blev väldigt uppiggade av det nya stora utrymmet, flög i reaplansfart på visslande vingar, hängde och klängde, nöp i grenarna så att bladen föll som snöflingor och klättrade upp och ner på nät och grenar. Några var även nere på marken och spatserade på korta ben. Dom var för näpna.


En tom papegojvoljär från kortsidan. Ringen visar ingångshålet som säger något om vilket utrymme de fått. Här ska dom säkert kunna häcka utan att störa varann.



Inom kort måste kanarier och risfåglar stanna inne några dagar då deras voljär färdigställs. Nättaket är på, nu återstår sidorna som vi plockar från deras nuvarande voljär.



Av Margus - 9 september 2007 22:30

Mmmmm, att plocka nypon idag var en ren fröjd. Samlar till våra fåglars vinterutfodring. Har inväntat rätta mognaden och just idag när jag tänkte ta dem hade vildfåglarna också börjat smaska på dem. Bra tajming...

Vi har flera bestånd rosa rugosa som ger rikligt med stora nypon. Egendomligt att stå mitt i rosenbusken och plocka nypon medan humlorna befruktade blommor runt omkring mig. Får se om de hinner mogna så småningom till utefåglarna.



 

Men nyponen räcker till oss alla. Gott om dem i år. Plockade en tiolitershink full med tanke på att det i gengäld inte fanns ett enda rönnbär år oss. Nu ligger de nyponen i frysen.

Nypon äts begärligt av alla våra fåglar. De börjar med det gottaste och sen har de glädje av dem i flera dagar när de plockar i sig resten. Sunt med naturlig sysselsättning för dem.

Det händer att vi slänger till vildfåglarna några då och då också.

Av Margus - 8 september 2007 22:58

... om både tvättmaskin och dator. Javisst. Är såå trött på eländena nu så jag lipade en skvätt i kväll efter en dags brottning med datorn. Den är inte riktigt frisk. Konstiga småfel, den kan inte kopiera från säkerhets-CD, Outlook går inte att anpassa, övre disk-facket funkar inte, kan inte scrolla över vissa kända internetsidor utan felmeddelanden. Helt oigenkännligt beteende. Det den inte kan testar jag bums på "reservarn" och DEN sköter sig exemplariskt! (Måste ju veta vad man pratar om vid reklamationen.) Och jojomän.... den s.k "ordinarie" DÖR fortfarande emellanåt, ja... Precis som förut. Håhå jaja.


Jag säger det igen: håhå jaja.


Men tvättmaskinen är bytt! Vi tappade förtroendet för märket vi köpt och när utbytesmaskinen kom fick vi byta in den hos försäljaren till annat märke och betala mellanskillnaden. Dubbelt så dyr! Smakar det så kostar det. (Man får se det som två delbetalningar under det knappa år som den andre löddrat och stänkt.)

Den nya är såå tjusig. Så lätt att välja program på, så logisk att ingen bruksanvisning behövs, så vacker i mörkret med lysande röda knappar under gång. Och SVENSK! Det var kärlek vid första ögonkastet.

Av Margus - 8 september 2007 22:48

En längre tid har en handikappad koltrastunge synts smyga omkring i vår trädgård. Han är väldigt orädd, har väl inget annat val än att lita på oss. Han syns ofta sent, sent i skymningen. Kanske äter han sina maskar då i skydd av mörkret? 

Tyvärr kan han inte flyga, inte heller hoppa särskilt högt eller långt. Kanske är det något inre fel... Han kan inte komma åt nyponen i buskarna. Kan inte komma upp i grenverket för att skydda sig. Det kommer tyvärr att gå åt pipan för honom när det blir kallt på marken.

Stackars liten. Tills dess får han gärna vistas i vår trädgård. Hundarna är snälla och låter den vara. Han går knappt undan när vi går i hans väg. Avvaktar på ett avstånd av en-två meter och smyger sedan stillsamt in i häckarna.



Av Margus - 7 september 2007 18:18

Vid bantning händer egendomliga ting. Summerar nu efter en månads stavgång: två kilo och två klädstorlekar. Ta mej sjutton.


"Går mig smal" som tidningarna så hurtigt uttrycker det utan att tänka på hur många handikappade man hånar då. Hör själv delvis till den gruppen så jag vet hur det känns. Sjukdom och ond fot medförde kroppsligt förfall med ett BMI på 28. Med dyra (!) "svävarskor" blev allt annorlunda… för mig. Just nu.
Från maxvikten 85 kg har jag lättat sju totalt. Vandringsmånaden står "bara" för två av dessa. Vill mer. Går fyra-sex km dagligen för att öka flåset så att jag ska orka öka dosen när jag inom kort slutar röka. Sådan är planen.

När jag mötte Husbonden gick jag ner 13 kilo på sex månader, dvs två kilo per månad, men var då 20 år yngre och nyförälskad. Sånt bränner kalorier. Just nu har jag samma takt, minskar i snitt ett hekto varannan dag. Livremmen har dragits åt med två-tre hål och den kan nu sitta PÅ magen istället för UNDER.

Den inbitne systematikern för bok för att studera vad som händer. Plötsligt hoppar det ner ett halv kilo för att nästa dag gå upp ett. Vissa veckor står vågen helt still, sen droppar det stötvis. Tålamod...
Vid motion omvandlas fett till muskler som väger mer. Men muskler bränner fett bara genom att finnas till, sägs det. Lever på det.

Har nu snudd på ryggskott vilket bekymrar. Orsak: gick i tvärdrag två dar under kaminjobbet. Fasen också, men jag provade korsetten idag… och GICK I. Halleluja. Kan till och med ha den innanför jeansen med samma hål på livremmen…! Tuffar vidare.


I morse visade vågen ÄNTLIGEN under 78 (= 77.9) Fyra km i dag + en timmes gräsklippning.

Av Margus - 6 september 2007 21:02

I dag mottog vi budet att den store tenoren Luciano Pavarotti gått ur tiden. Världen blir lite fattigare utan honom, och mycket tystare. Själv är jag ingen operafantast, men hör när det låter särskilt bra.


Utöver alla inspelningar som finns kvar lever Pavarotti faktiskt vidare, åtminstone till namnet, i vår röda kanariehane som heter just Pavarotti, också en stor sångare... på sitt vis.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards