Fågelperspektiv

Alla inlägg under september 2007

Av Margus - 14 september 2007 21:57

Min farfar Konrad var konstnär och har gjort många fina tavlor som jag växt upp med. Den här är både pappas och min favorit och vi turas om att ha den, en akvarell från 1930-40-talet.

Av Margus - 14 september 2007 12:05

Har i dag bloggat i ett halvår. Har inte bara bloggat själv utan även kikat lite på andras bloggar där man får ta del av mycket... Nu funkar hjärnan igen när trasiga datorn är väck. Firar mitt jubileum med en travesti på favoritdiktaren Nils Ferlins Löpsedel (idé född på en av mina "vandringar").


BLOGGOSFÄREN


Se här är det en som rensat huset,

och här är det en som bränt sig.

Och här är det en som skådat ljuset

och frälst sig.


Och här sitter en i morgonrock

och kliar sin mage.

Någon har fotat en hästflock

ute i sin hage.


Någon har varit i Benidorm,

en funderar så det knakar.

En annan har hittat en huggorm

och läsarna skakar.


Och modern hon gråter floder.

- Det kunde man nästan tänka:

dottern har flyttat långt, långt bort

mor måste sorgerna dränka.



Av Margus - 13 september 2007 22:33

Huvudvärk och såå trött. Inget vettigt gjort idag.

Började lika bakvänt som gårdagen slutade. Sjuka datorn stendog (igen) mitt i avinstallationerna. Lika bra det för idag skulle den iväg. Kände mig som en eldsprutande drake och ville bara rycka ur sladdarna och sticka iväg… Många sladdar var det. Promenaden friskade upp. Med datorn åkte bildskärm, högtalare, tangentbord och mus (trådlösa dito som inte använts). Befriad!

En stunds matinköp. Köpte och åt grillad kyckling. Installationer på ”reservar’n”… och därvid trampat sönder en högtalarkontakt (!) I’m fed up. Många pauser med kaffe och röka. Trampar vatten. Kommer ingen vart. Hör regeringsnyheter om sjukersättningen. Bankar huvudet i väggen. Kört nya tvättmaskinen nästan tom, bara för att den är så fiiiin att titta på. Blinkar så vänligt med sina röda lampor. Strukit lite tvätt. Husbonden har däremot gjort vad som ska göras… nätat och målat kanarievoljären och på slutet bar jag lite nät och pinnar (förlåt… reglar). Huvudvärk och såå trött. 

Av Margus - 12 september 2007 22:08

Ser fortfarande ladusvalor flyga runt husen. Det vackra vädret håller dem kvar.

Ser inte fram mot deras flyttning. Tänk att de ska ända till Afrika. Jag ville gärna ha dem kvar i ladan över vintern. Tänk om det vore möjligt… man kunde kanske utfodra med mjölmask… eller ha en odling av fluglarver t.ex


Det är vådliga strapatser de ger sig ut på varje år och rent märkligt. Jag mår inte bra av detta. Samlar mig för att klara flytten...


Enligt Sveriges Ornitologiska Förening stryker omkring 80 procent med under sitt första flyttningsår. Efter torkår i Afrika är det färre fåglar som återkommer. Sommarens ungar reparerar förlusterna. Ladusvalor har ofta två kullar, hinner ibland med tre. De flyttar nu till mellersta och södra Afrika, en sträcka på 10 000 km (!). Av 500 miljoner flyttande fåglar via södra Sverige återkommer endast 100 miljoner.


En ladusvala (hirundo rustica) flyttar och flyger med en fart av 150 km/dag. Dagflyttande fåglar startar redan i gryningen, ofta i flock, normalt med en hastighet av ca 35 km/h. I flock skyddar de sig mot bl.a rovfåglar. Under tidig eftermiddag avbryter dagflyttarna sin resa mot söder för att äta och vila. På så sätt orkar de flyga vidare nästa dag.


Det sägs att det är den explosiva födotillgången av insekter här under de nordiska somrarna som lockar. Personligen tror jag flyttningen ligger nedärvd i deras gener sedan årmiljoner. De kunde ju annars inte gissa att det finns så mycket insekter just här i norr.

De flyttar nu i september, reser drygt 2 mån, vistas i Afrika 3,5 mån, reser hemåt drygt 2 mån och återkommer i början av maj för häckning i 4 mån.


Jag vill inte, vill inte, vill inte ... att de ska åka.

Av Margus - 12 september 2007 09:24

Nu måste jag bara kräkas lite på förmiddagen...

Jag är så förbaskat trött på datorn som suger all must ur en. Det drar väl ihop sig till ett utbyte till sist, men nu ska dom kräva in CD med programvaror, bildskärm, högtalare och andra tillbehör SOM FUNGERAR för att byta datorn. Livet är en strid.Jag blir tokig!

Filar på en reklamation som ska iväg med datorn på fredag. Fyyy, vad trist. Att man alltid ska behöva bråka om allt. Jag hinner inget annat och det står mig upp i halsen. Så. Nu var det sagt.

Bloggosfären önskas i övrigt Glad onsdag!

Av Margus - 11 september 2007 23:22

Hösten känns igen. För mig är detta vackert. Mjölke.

Se där ja... ett av de första.

Aspelöv och lindelöv och skogen full av nötter...

Kremla

Grinden

Härliga höstskog. Mjukt och välkomnande.

Av Margus - 11 september 2007 23:11

Det blev luktärter till slut iallafall. Vi fick ner dem sent i jorden och kallt var det... jag gav upp. Sen kom det lite värme och det spirade lite, klättrade långsamt och till slut tittade blommorna fram. Trevligt återseende.


Hämtat fröer till fåglarna idag. Städat hos kanarierna så att vi kunde stänga in dem för ett par dagar. Deras utevoljär plockas ned bit för bit och återanvänds till den nya som växer fram. Nu måste de sitta inne och titta på solskenet ett tag. Sen blir det spännande.

Följebrevet till reklamation av datorn är snart klar. Listan blir längre för var dag. Nya fel uppdagas hela tiden. Omfattar i skrivande stund två A4-sidor. Tålamodet är slut.

Trots att jag var genomsvett av städningen i fågelhuset gick jag faktiskt min runda även idag. Har hundra procent stöttning av Husbonden. "Gå du, jag gör detta själv!" Jättesnällt. Han tycker också det är roligt att jag fått blodad tand och är beslutsam.

Har kämpat en god stund med bloggagratis som inte ville ta emot något alls för en stund sen. Stor trafik på nätet? Nu flyter det på bättre. Undrar om det sparas.

Av Margus - 11 september 2007 21:38

Minns vi attentatet mot World Trade Center 2001 när planen flög in i Twin Towers. En bekant ringde upprörd och sa nåt om plan i World Trade Center... Jaha, och.....? Namnet sa mig ingenting. Hade inte haft anledning att lära mig det. Tänkte att det var en olycka förstås och slog på tv:n. Men det var ju något helt annat än en olycka. Man glömmer det aldrig.

Har väl aldrig lagt märke till dessa byggnader tidigare. Men nu... de syns ju tydligt i varje film om New York, där står de för alltid kvar, upplysta om natten. Egendomligt.

Bonusdotera hade faktiskt varit inne i den ena byggnaden ett par år innan kraschen.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards