Fågelperspektiv

Alla inlägg under augusti 2007

Av Margus - 16 augusti 2007 22:02

"Ge dig av din usling! Kan man inte gå och äta ifred utan att du måste titta in i holken!"

Papageno, en grön papegojhane, är mycket upprörd och tjattrar ilsket, spottar och fräser över den närgånga besökaren, en av de blå som ännu inte lyckats med egen häckning.

Hon vill så gärna och är sååå nyfiken. Passar på när föräldrarna lämnat holken för att äta. Hon är sååå bedårande där hon smyger fram i obevakade ögonblick. Står på tårna för att kunna kika in och blir såååå lååång. Får ingen riktig överblick därinne i mörkret, klättrar på små korta ben upp på taket och lutar sig fram så att den nästan får övervikt och kikar in i hålet. Hon försöker från alla håll och kan bara inte låta bli. Det är inget aggressivt över handlingen, hon är bara intresserad. Inspektionen pågår in i det sista tills föräldrarna återvänder.

"Bort härifrån! Är du nu här igen! Kan du inte hitta på nåt annat än att störa vår unge. Stick iväg bara! Och förresten kan du skaffa egna barn!"

Papageno reser håren i nacken och ögonen blir små och plirande. Fru Mamageno, instämmer i utskällningen. "Oförskämt, det är likadant varje gång, usch och fy och tvi. Dumma, dumma fågel." Dom blir så himmelsblå förbaskade att det tar en lång stund för dem att lugna ner sig över fräckheten. Utför en rituell dans utanför holken, ämnad att lugna de upprörda nerverna. Bugar och bockar, trampar omkring varann i cirklar på en smal gren och muttrar svordomar en lång stund, långt efter att den nyfikna försvunnit. Slutligen lugnar dom sig, återfinner harmonin och buffar vänskapligt på varann tills det är dags att gå in och mata.

   

Så där håller det på i papegojvoljären. De är bedårande under övriga året, sitter par om par och gosar, men när det kommer till häckning är de mycket revirhävdande. Rätt som det är utbryter högljutt tumult när någon kommit för nära eller sitter på "fel" pinne. Har humör, dom små rackarna. Ofta instämmer alla åtta och låter som en ilsken sparvflock.

Men visst är det lugnt emellanåt. Under middagsvilan sitter paren nära varann och är riktigt goda vänner, kan till och med puffa snällt på varann. De sitter med halvslutna ögon och småkvittrar långa stunder. Alldeles ljuvligt. Eller när de söker bär i upphängda aroniakvistar, klättrar upp och ner bland bladen eller dricker tillsammans i stora karet... tills det på nytt är dags att hålla distans och hävda revir igen.

Det är en verklig utmaning att häcka dem i koloni. De flesta fågeluppfödare tycks häcka dem i separata små häckburar, men vi strävar efter ett så naturligt liv som möjligt. Vi gör nya erfarenheter hela tiden. Iakttar, klurar ut vad som fattas dem, undanröjer hinder, flyttar holkar, bygger ut osv. Förra sommaren fick vi två kullar ā tre ungar vardera. Och om vädret är det rätta är det inget fel på viljan.

Det har inte varit deras väder i år. Tre par lade ägg och ruvade men den rätta stämningen infann sig inte. De var väldigt lättretliga och störde varann hela tiden. Vi anade att det inte skulle gå väl. Några döda ungar fick avlägsnas på tidigt stadium, men två par har fullföljt. Nu har två ungar kommit ut, ännu en är snart på gång och en fjärde utvecklas fint i annan holk. Ungarna är helt färdiga när de kliver ut, ser precis ut som de vuxna, helt utfärgade, man ser redan i holken vilket kön de har. De är helt flygfärdiga, företagsamma och nyfikna och börjar snart äta själva.

Vi har inga namn på dem (bortsett från Papageno o Mamageno), det är ingen idé för de är alldeles lika varann utan individuella kännetecken. Om man inte ringmärker ungarna kan man lätt ta fel när det är dags att sälja.

Nu har vi flyttat om holkarna lite grann, värmen är här även om det regnar och de blå parar sig, vaktar holken och tycks målmedvetet sikta på att nu ska det lyckas.

Önskar dem lycka till, inte minst för deras egen skull. Bättre och bättre dag för dag...







Av Margus - 16 augusti 2007 21:21

Han har gjort det igen... dvs Husbonden: Flyttat lyktan, grävt ner kabel och kopplat vidare till spotlight i nya portalen... och herreminje DET LYSER. Det var nästan som på julafton. Vi stod andäktigt på farstun och inväntade skymningsreläets tändning. "Varde ljus, och det vart ljus".

En viktig etapp i vår garden makeover är därmed avklarad. Snart "bara" nya voljären kvar. (Skulle vilja haft bild, men har inget stativ. Synd.)

HA... nu har jag övervunnit mig själv... igen. Det lyckades. UTAN stativ men med självutlösare, mitt i natten. Kul.

Av Margus - 15 augusti 2007 22:57

Hökarängens slalomklubb kallas vårt gäng lessons sparvpapegojor, ett glatt och livat sällskap. På bilden syns hela bandet, fyra blå och fyra gröna. Enligt min mening vansinnigt söta. Tuffa som riktiga papegojor, små som sparvar. Normalfärgen är grön, förekommer även i blått och lutino (gulvit). Kära barn har många namn, vi kallar dom även gruvarbetarna (efter sju små dvärgarna), barbapapporna och gojorna rätt och slätt.  

Dessa kanaljer gillar värme och har därför haft svårt komma igång med häckningen i år, holkarna hänger nämligen utomhus. Men.... två ungar har kommit ut, två väntar i varsin holk från de gröna paren och nu har äntligen ett blått par bestämt sig för ett andra försök. Parning har skett, honan ligger i holk.

Uppsynen vittnar om finurliga rackare. Väldigt snälla men samtidigt starkt revirhävdande under häckning. Att häcka dem i  koloni som vi vill är en utmaning, de kan lätt irritera varann. Det gäller att ha stort utrymme och hitta rätt avstånd och placering av holkarna.

Här ett blått par, hanen har ett svagt blågrått streck från ögat bakåt nacken samt koboltblå undersida av vingarna. Den skymtar vid vingkanten på fågeln till vänster.


Har jobbat med bilder på detta gäng i flera timmar. Hoppas visa dem i bloggen snart. Just nu ropar sängen. Go'natt bloggen!

Av Margus - 15 augusti 2007 22:44

Tog en tur till Grannbyn idag, en s.k "ärenderunda" eftersom det regnade. Köpte några nya växter till vår garden makeover, hämtade bokföring hos revisorn och skvallrade lite, köpte kontorsvaror till jobbet, köpte spotlight till portalen, hämtade pappas digitalbox (garantibox för en som dog). Men pappa använder just nu våran digitalbox eftersom vi har parabol. Tror inte han vill byta just nu. Knappt jag heller, trött på alla installationer.

Husbonden blev eld och lågor över de nya växterna och grävde genast ned dem på plats mitt i ösregnet. Blev riktigt trevligt.


Tröttnade på Poirot i kväll, sällsynt krångligt, datorjobb med bilder lockade dessutom. Fixat många småbilder på papegojorna till bloggen.

Av Margus - 15 augusti 2007 22:40

Daggfunkian är en av några få sparade raringar från den ursprungliga trädgård vi flyttade in i. Daggfunkian, pionerna, snöbollsbusken och förstås syrénhäcken utmed vägen är kvar, resten är utbytt och ändrat. Pionerna håller på att dö ut på grund av sorkar (?) samma med funkian. En flyttning kan bli räddningen.

Av Margus - 14 augusti 2007 23:28

Den 14:e augusti... det låter vackert tycker jag. Gillar numret 14 av någon anledning. Gillar även numret 79....  vägde 79,4 kg just idag. Så långt ner har jag inte varit på flera år.

Den varma och soliga dagen räckte till stavgång (förlängde med 1,5 km idag) tandläkarbesök, tvättning av mattor samt till att leta rönnbär.


Mer hårdhänt människa än vår tandhygienist får man leta efter. Vet inte om det ska verka proffsigt eller vad...? Tur att det går fort. Vad jag direkt ogillar är flourlacken. Verkar vara ett spel för gallerierna, tror inte på den grejen, bara. Det är dessutom kletigt som kola, munnen känns oren, man får inte borsta tänderna på ett dygn.... En gammal rebell finner sig förstås inte i detta, därför är flourlacken redan ett minne blott. Så det så. Sköljer så ofta med flour ändå så det räcker.


Hämtade pizzor på vägen hem. Fattar inte varför pizzor är så stora. Ingen människa behöver så mycket. Sparade halva min till senare tillfälle.


Det finns inga rönnbär i år! Åtminstone inte i vår omgivning. Såg redan på blomningen att det skulle bli dåligt. Så tråkigt... för våra tamfåglar. Tänkte samla för vinterutfodring men gick bet. Åke en runda med bilen för att leta. Inte ett enda bär. Hittade istället megatröskan Orvar i full verksamhet (bilden) och fick höra skvaller om mördarsniglarnas antågande. Ännu en bit från oss men nästa år kan de vara här. Fy för den lede.

Asplöv var dagens delikatess för marsvinen när de precis hade fått städat.  Herrejisses vad dom gillade det. Dom kastade sig över löven och tuggade som symaskiner. Sju stycken små symaskiner lät t-t-t-t-t-t-t-t-t för varje tugga. Det gick undan vill jag lova. Majskolvar har också en strykande åtgång just nu, både fåglarna och marsvinen älskar det. Naturlig sysselsättning också.



Av Margus - 14 augusti 2007 23:21


Familjeidyll, mamma betar, pappa vaktar två små kalvar i gräset.
Margus får prärietankar.

Morgonstund har guld i mun.

Av Margus - 13 augusti 2007 21:32

Håhå ja ja, ännu en skiftomläggningsdag, dvs. en måndag då Husbonden byter skift. Det heter att skiftjobbare har det svårt med omställningarna mellan dag/natt. Inte min husbonde, inte...! Den som får problem är JAG...! Som en åsna mellan tvenne hötappar.

Har hur svårt som helst med nya rutiner. Plötsligt är vi TVÅ som ska samsas om ordningen i vilken saker och ting ska utföras. Det blir oftast som Han bestämmer. Det är Husbonden som gör de största jobben, de som syns och hörs, de som är mest bråttom med och som han självklart vill få klart när han är hemma. OBS detta är ingen ironi.

Borde ägna mig åt mina sysslor lugnt och stilla och bara låta honom hållas, men... eftersom Hans sysslor omfattar sånt som vi får nytta av båda två får jag problem... ska jag hjälpa till där... eller fortsätta med mitt här....???

Slutar ofta med att jag inte får något gjort alls. Handlingsförlamning, kallas det. Brukar trösta mig att det går bättre och bättre för var dag.... tills det är dags för nytt skift igen....


Har idag lyckats skriva ut färgbilder på fotoskrivaren utan att koppla upp till nya datorn. Operationen var mycket viktig då det nu gått över en månad sen sista utskriften (annars risk för att bläckpatronerna torkar). Detta gnagde min själ. Upptäckte då att man kan sätta in kamerans minneskort i skrivaren. HA... så lätt det gick då... blev en erfarenhet rikare. "Inte en dag utan en ny rad" som det heter. Tänk om det gick lika lätt med scannern...


Har också varit hos "kamin-gubben" som i slutet av månaden ska installera ny braskamin hos oss. Blev tekniska problem med den modell vi först tänkt oss, fick tänka om. Det blir en Handöl 52T (t-et innebär täljsten på topp och sidor) istället. Skorstenen dömdes ut i våras (gammalt hus) och nu ska den fixas till samtidigt som gamla vedspisen kasseras (för liten eldstad, laddas varje kvart, typ). Blir dammigt värre, men sen.... perfekt inför vintern.


HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards