Fågelperspektiv

Alla inlägg under juni 2007

Av Margus - 7 juni 2007 07:20

Varmt som attan, 28 grader.

En stor brun RÅTTA syntes idag vid dammen. Inte bara syntes på håll eller så, den sprang rakt framför våra fötter över vår stenlagda sittplats, förbi nosen på en sovande hund. I galopp. Utan att skämmas ett minsta dugg.

Sigrid polis som upptäckt råttan på andra sidan planteringslådan gick med nosen högt och vädrade efter sitt tänkta byte. Hon missade dess färdväg något. Lika glad för det var jag som inte vill ha någon blodsutgjutelse. Men hon gav sig inte, ägnade minste en halvtimme åt att söka det snopet försvunna fyndet. Alltmedan vi satt och gruvade oss över upplevelsen. Det heter ju "ser man EN finns det fler..." Ska man verkligen behöva ha råttor springande runt fötterna...!



Kanske var det trots allt en vattensork vi sett? Jag menar, det vore ju mest troligt vid dammen. Vi gick igenom detaljerna om och om igen. Detta avgjorde saken. Ring Anticimex! Bums.

(uppdaterad efter datoruppehåll)

Av Margus - 7 juni 2007 07:10

... nu krånglar datorn. Fläkten tjuter och för ett herrans oväsen. Antagligen dags att dra till data-doktorn. Isch...


Skyndar mig att lägga ut några bilder på nymfbarnen.

Den yngste vithuvad pärl,

heter förstås Pärlvit - ett Thomasbarn.

En av Topsys ungar, normal grå.

En Topsy x Pappi-dotter, lutino.

Pärlvit igen med två av syskonen i bakgrunden

brokig respektive brokig pärl.

Av Margus - 6 juni 2007 23:34

Nu har nymfungarna kommit ut allihop (bilden visar hälften av dem). Tio barn sitter tysta, stilla och förundrade. Iakttar oss och omgivningen och behöver inte ens leta efter mat. Föräldrarna kommer med jämna intervall för att mata. Men snart blir det liv i luckan och ett skrikande när det blir dags att själva lära sig äta.


Nationaldagen flöt lugnt bortsett från att jag levererade en kylbag till pappa vars kyl just pajat (efter 22 år). Ny kyl och frys väntas inom kort.


Byhålan hade visserligen parad mm. men vi trivs bäst hemma. Vi beslutade istället flytta nymferna Isabell och Lillis till kanarievoljären för att dom ska få en chans att häcka utan störningar av Mellis. Med lite rutin går flyttningar relativt smärtfritt, men skrika kan dom ändå.

Nästan alla fåglar i deras nya miljö har bott med nymfer tidigare men nu trodde dom väl att själva höken kommit in. Många sover därför ute i natt, men en del tog sig i kragen och gick in ändå. Efter någon dag har alla vant sig. Isabell inspekterar redan holken.

Av Margus - 6 juni 2007 23:22

Nyheten om Povel Ramels bortgång nådde oss på självaste Nationaldagen. Kännetecknande för den störste någonsin i svensk underhållning, en genial och mångsidig mästare.

För oss som växte upp på 40- och 50-talen är han en del av vår världsbild. Det lär finnas runt 900 förlagda sånger. Tänk att lämna jordelivet och samtidigt ha gett så mycket åt eftervärlden!

Min och Husbondens favoriter ur Ramels produktion är bland andra The Gräsänkling Blues, Naturbarn, Karl Nilsson, Far jag kan inte få upp min kokosnöt, Suki Yaki samt Jag diggar dig, en rap långt innan rapparna kom på det.

Tur att så mycket blivit inspelat så att vi har en bit av honom kvar. Nu väntar vi på minnesprogrammen, både i radio och på tv. Tack Povel!

Av Margus - 5 juni 2007 22:51

"mitt minne dröjer därvid

ljuva sextital

man for till månen

i stora rör av plåt

store tid, man bar sig åt"


Ungefär som i sången med Brita Borg kändes det att prata med sin gamla tonårs-, sommar- och hästkompis idag. 45 år senare!

Sökte henne på internet och fann en parant dam som är synnerligen aktiv, klättrar i berg, bygger hus och jag vet inte allt. Med ens vällde minnena upp från förr. Det började med hästar på bondgård, sen följdes vi åt i några år. Här badar vi, i skärgården, jag t.v

"Våra" hästar som vi hade mycket roligt med. Hennes Nova (18 år) t.v. min Pojken (21 år) t.h Istället för att stå ensamma på var sin gård fick de sällskap av oss och varandra. Vi ordnade till och med bröllop för dem.


 

 

 

 

 

Körkortstid och bilåkning. Första bilen en Volvo PV-57 med solskydd, OP-stövlar i plast (optiskt synvillemode i svartvitt) och handväskan nästan lika ärtig som dagens omtalade dyrgripar.

 

 

 

 

 

 

 




Kompisens kille körde den här knarren, en Horex Columbus, som jag provsitter i kläder jag köpt för egna pengar från mitt första jobb.


 

 

 

 

Den begagnade polisduetten gillade jag skarpt.



Om vi ska ses...? Tankarna gick åt det hållet men långa avstånd kan sätta käppar i hjulet. Det ska i så fall koordineras med ytterligare en kompis, om/när vi ska till. Nån gång i höst kanske?

Av Margus - 4 juni 2007 23:36

Vildkaprifolen blommar som allra bäst just nu. Ja, den tidiga sorten. Vi har en tidig och en senare så blomningen blir utdragen med sin underbara doft. Härligt. Det tycker även mängder av stora nattfjärilar som suger nektar där.


Fågellivet sprudlar både i och utanför fågelhuset. Familjer med sina ungar drar runt i trädgården och svalorna susar runt huvudet så man nästan får huka sig. Endast i skymningen kan man se dem pusta ut ett slag på tv-antennen. I kväll satt de en lång stund och njöt.

Tornsvalorna seglar på högre höjd och sägs både sova och para sig i flykten. Hackspetten besöker oss dagligen och ugglorna hoar i parken om natten.


I fågelhuset har totalt nio nymfungar kommit ur holk och upp på pinne. En återstår.


---


Såg ikväll en fantastisk dramadokumentär på TV1 om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald som i början av 1900-talet resten till Paris. Fint skildrat med mängder av bilder på deras målningar, underbara berättarröster och fint kompnerat. Såg nu att den går i repris 9 juni. Ska försöka tala snällt till dvd-spelaren och se om den är med på noterna. Ett program väl värt att spara. Och hela 75 minuter långt.

Av Margus - 3 juni 2007 22:53

Det kom ett kort från hemtjänsten med texten Tack för tanken, vänligheten och handlingen genom gåvan du gav oss personal på Hemtjänst och Nattpatrullen!

Blev verkligen både överraskad och glad över detta bevis på tacksamhet. Skänkte ju bara en liten bok som jag tyckte var så fantastisk att även personalen inom vården borde få chans att se. En bok om demens i tidigt stadium, ett ex till hemtjänst och ett till vårdcentral.


Jag kände att boken trots sitt lilla format är ett uppslagsverk för anhöriga och de dementa själva medan man fortfarande förstår och misstänker att något är galet. Den är full av fakta och upplevda känslor, lättläst, strukturerad och väldisponerad. I boken får man följa Agneta från de första misstankarna, genom undersökningar och fram till diagnos.

Alzheimers kallas ofta "de anhörigas sjukdom" men Agneta ville berätta vad den som själv är sjuk känner och tänker, medan hon ännu kunde. Agneta Ingberg, f.d präst, berättade och väninnan Birgitta Andersson skrev boken "I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva".

Något som grep mig särskilt var hur Agneta bemött personer som i likhet med mig skämtsamt sagt sig ha fått "en släng av alzheimer" när minnet sviktat. Då har hon sagt: "Var glad att du bara har en släng. Jag har det på riktigt." Något att tänka på!


Utöver tackkortet har jag från personalen på vårdcentralen hört flera positiva kommentarer om boken och bekräftelser på att den faktiskt cirkulerar och blir läst och DET är det bästa av alltihop.

Av Margus - 2 juni 2007 21:06

Väninnan och jag har varit i La Stada och shoppat kläder. För första gången i affär för storvuxna, håhå jaja. Det vill säga det blev jag som shoppade medan den välsignade Väninnan sprang som en skållad råtta och servade när jag boxades med My Real Self inne i "tortyrkammaren". Det är numera ett stort paket som ska klämmas ner i byxorna. Puh... Väninnan blev trött bara av att se på.


Man får tillgripa selektivt seende, alltså vända blicken från speglarna mellan varje byte. När nya plagget äntligen är på plats kisar man försiktigt för att dämpa chocken, och om det inte är fööör hemskt inleds granskningen.

Hur många gånger har vi inte gett upp på halva vägen och bara lämnat stället svettiga, besvikna och på Sammanbrottets Rand. Men inköpen var nödvändiga, Väninnan tålmodig och jag själv koncentrerad. Det blev många i och ur, och faktiskt... kunde till slut inköpas beige strechjeans, beige skjorta, vit skjorta, långärmad vit t-shirt, två gröna skjortor med tuffa detaljer och bra snitt.


Hur skulle nu Husbonden ta detta? Han har med all rätt önskat se mig i nåt nytt. Jag som vurmar för jägar- och militärstuk... kommer hem med GRÖNT och BEIGE...!!! Men det var i alla fall tuffa detaljer... (syns tyvärr ej på bilden).


Vi letade verkligen efter glada färger och mönster, men varför i hela fridens namn måste ALLA kläder ha DJUPA URRINGNINGAR och KORTA ÄRMAR...?? Vill jag inte ha (njet), och då får det vara hur färgglatt som helst.


En riktigt lyckad dag. Efter att ha snyltat oss in på toa och sluppit betala "entré" då dörren var olåst hittade vi Vänninans sonhustru som jobbade i baren när vi skulle "tanka energi". Den Välsignade Sonhustrun bjöd på fika och ljuvliga mackor! Gulle Hon!

Och kan man tänka sig: Husbonden blev mycket nöjd med mina val! Gôtt!

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< Juni 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards