Fågelperspektiv

Alla inlägg under maj 2007

Av Margus - 22 maj 2007 21:39

Det är faktiskt riktigt trevligt med traktortrafik på åkern utanför. Det är ju så sällan, bara vår och höst, och bönderna har bra maskiner nuförtiden så det går undan. Det var annat förr när man gick bakom häst för att plöja och harva. "Vår" bonde har sexskärig plog. Bakom två hästar hade man två skär (kanske tre?). Vilken tid det måste ha tagit att plöja en åker...!

Har själv kört harv, vält och räfsa med häst och sett två hästar dra en slåttermaskin. Dom fick JOBBA! Det var inte bara sträckan som tog längre tid, hästarna skulle ju vila emellan också - och äta.

På den tiden hade bönderna tid att prata med varann mellan varven. Men "vår" bonde tog sig också tid en stund idag, och vi fick löfte om att hämta björksly på ett gärde till våra fåglar. Kalas.

Av Margus - 22 maj 2007 21:24

Det lackar mot midsommar då vi sjunger Sveriges Andra Nationalsång. Och den är rar. Dock vet jag inte vad jag ska tycka om plåtgrodorna som såldes på samma plats där vi fick tag i Skrämman.

Tycker nästan synd om grodorna. Nu tror man väl att jag är helt humorbefriad, men jag undrar vad grodorna själva tänkte om dom såg hur man gör sig lustig på deras bekostnad. Vill i alla fall inte reta våra grodor eller paddor som vi har mängder av tack vare dammen. Och dom ÄTER SNIGLAR. Vi har inte sett en enda mördarsnigel än.... (ta i trä). Minsann inget att göra sig löjlig över!

Av Margus - 22 maj 2007 20:54

När Husbonden äntligen övertygats om att det inte var HAN som skulle agera fågelskrämma var han med på noterna. Inhandlades en styck dito och hängdes upp på voljären vilken tidigare var "slagfält" för höken. Fast vi inte sett Fulingen på länge var det lika bra, tyckte jag. Och fiiin är den, där den sitter strategiskt utplacerad vid inflygningssträckan från fältet. Funderade ett tag på att sätta den inne i buren... Vilken chock det skulle blivit för Den Phule när han precis skulle till att dyka... men då hade väl fåglarna byggt bon inne i huvudet på Skrämman.

Tycker faktiskt den pryder sin plats.

---

Nu har vi bestämt att Sommaren har börjat och låter fåglarnas utgångshål vara öppna över natten från och med nu. Nymferna har fått två holkar till. Utomhus. Det blir nog lite för tätt inne. Och Isabell som längtat sååå efter egen holk var alldeles till sig i trasorna över de små husen. Hon klättrade runt dem, låg på taken och tittade in i hålen. Åh så spännande det var... inte upptaget än! Frågan är vilken kille hon ska få med sig dit. Det var allmänt upplopp en stund, ALLA var där och besåg de nya bostäderna. Det var riktig trängsel och runt dem surrade sebrafinkhanarna som flugor, de ville också titta och bygga.

---

Nya holkar har också sparvpapegojorna fått. Utomhus även där. Och hej vad livat det blev. Dom har tjattrat hela eftermiddagen och håller på även nu i skymningen. Bråkar om vem som ska titta först, och välja först. Hur ska detta gå, dom som brukar gå in först av alla om kvällarna...

Av Margus - 22 maj 2007 09:57

Den kommer alltid lite senare än ladu-, hus- och backsvalorna, men nu har vi sex tornsvalor seglande omkring husen.

Jag vet, den ska visst heta "tornseglare" nuförtiden... inget får ju heta som det kallats i alla år. Men det struntar jag i.

En gång tornsvala - alltid tornsvala. För mig. Och alltid lika välkommen.

Av Margus - 21 maj 2007 20:11

Efter att ha varit utan stereo i 14 dar fick vi domen: "radion trasig + cd rengöras = 1500 kr + cd-laser kanske trasig, håller cirka två år = 3000 kr"... har vi hört det förut...!

Rådslag, apparaten sju år, hur vi vände och vred på't fanns bara EN utväg. "Tror dom jag är gjooord av pengar!" som skånskan skrek i Antikrundan.

Ny resa till Grannbyn, det regnar ju ändå... Med tunga hjärtan klev vi in hos radiohandlarn och suckade djupt. Mycket teknik ÄR det , särskilt som min hjärna redan känns knôkafull.

Strax hade vi en likvärdig stereo som den gamle ehuru mindre + separat cd-spelare + mp3-spelare för DET var dom egentliga planerna.

"Gjort är gjort, om än en lort i Bergmans port..." eller hur det nu var. Väl hemma återstod Istruzióne... där man ska va både skarpögd, småfingrad och språkbegåvad.... Började med att riva ut allt som inte är på svenska i manualerna, bort med ryska, indiska, arabiska och gud vet vad... ritsch ratsch, sen...kunde tragglandet börja.

Och rätt som det var kunde vi på högsta volym dra på NY rebell i byn med Pugh Rogefeldt o Mikael Rickfors... yes!!!

Den låten hörde jag första gången i radio på tidigt 90-tal, snacka om sen utveckling... På 1970-talet drev jag farm, lullade bland nassar och getter och luktade på blommorna, under 80-talet var jag lokalredaktör och hur mycket annat hinner man då... Det blev ett Uppvaknande med Mycket att ta igen. Håller på än...

Av Margus - 20 maj 2007 22:53

 

Sigrid Storråda sällsynt stillsam,

mammas docka och ögonsten.

Fyller nio i sommar. Helt enkelt bedårande.

Av Margus - 20 maj 2007 22:30


Sigrids mamma Hanna visade vägen för Ulrik,

och han litade på henne i alla väder.

Hanna blev nästan 13 när hon fick cancer i magen.

Ulrik blir 12 till hösten och dras med lite småkrämpor, undra på det: jämfört med oss blir han ju 90...

Hanna & Ulrik i ungdomens dar.

Av Margus - 20 maj 2007 21:58

Betänk så många växter som står hemma hos folk utsatta för mer eller mindre tortyr, bortglömda när det gäller vatten och näring, i för varma rum, för soliga fönster etc. Hur många växter har inte slutat sitt liv på komposten för att de varit sjuka, torkat, tynat bort eller haft ohyra... (egna samvetet är tungt).

Vi är många som helt enkelt inte klarar att ha växter. Som inte har gröna fingrar, inte är tillräckligt duktiga och kanske inte orkar lära allt för att klara livhanken på inköpta plantor. Och så många man hört som nästan skryter med att de är bra på att ta död på sina växter (skyldig)!

Varför finns ingen växtskyddsmyndighet? För djurhållningen (stor som liten) hade myndighetssverige en bot: Djurskyddsmyndigheten som spottade ur sig regler och föreskrifter på löpande band i en takt som gör en matt. Se  listan. Hade dom på känn att dom bara fanns tillfälligt och passade på medan dom kunde? Lätt att tro. Kanske bäst att inte väcka en sovande björn.


Själv har jag gett upp. Det finns bara konstgjorda växter i huset. Har insett att jag inte har tumme med växtligheten. I gengäld har vi blomning i fönstren året runt, vackra pelargonier, kroton, prickblad, begonior, you name it, och inte minst... ett gott samvete.

Jag tar heller aldrig in ens minsta lilla vitsipps- eller tussilagobukett om våren. De är vackrast där de växer.

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9
10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards