Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2007

Av Margus - 14 april 2007 20:00

Räddade idag en måsfinkunge som trillat ur boet och låg framstupa på magen. Syntes knappt, men något sa mig att det var viktigt. När jag lyfte upp den varma kroppen, befjädrad men inte klar, gapade han hoppfullt. Stackars liten. Upp med honom i boet till syskonen.
Klippte upp Helmuts bo för att ungarna fått väldigt långa halsar och annars skulle bli svåra att mata inne i korgen. Det var värst vilket intresse detta tilldrog sig. ALLA var där, sebrafinkar, måsfinkar, astrilder…. Unga som gamla kanarier tittade plötsligt in i boet, forskande, undrande. Nöp i den trasiga flätningen som jag ställt till. Måsfinken som bor med Helmut städade förnärmad bort skräpet jag ställt till, plockade upp bitarna och släppte dem över bokanten. Helmut anlände snart och tittade förvånat på boet, funderade en stund men bestämde sig för att ungarna var i ordning och la sig tillrätta.
Koltrasten sjöng i kväll så ljuvligt och klart. Allt var en njutning tills hundarna förstörde skönsången/konserten. Plötsligt la dom upp ett illvrål för ingenting alls! Koltrastens vissling var så tydlig att de trodde att det var en människa i skogen.

Av Margus - 14 april 2007 06:30


just idag 14 april, när sommarhalvåret enligt gammal nordisk tradition börjar. Den markerades på svenska runstavar (en evighetsalmanacka) med lövade kvistar. En viktig märkesdag som ansågs ge besked om det kommande sommarvädret vilket i alla avseenden skulle bli motsatsen till Tiburtiusdagens väder.
Undrar om detta alls har någon betydelse nu när vädret rubbas. Den som lever får se.
Tycker kon att det är vackert i naturen? Boskapen vaknar till liv i ljuvlig vårmorgon. Morgondimman lättar. Naturen andas. Fåglarna kvittrar. Allt vaknar. Kon sträcker på sig. Drar begärligt in gräs- och jorddoft. Tittar ut i omgivningen. Vad tänker hon på? Tycker hon att det är vackert? Lyssnar hon på fågelsången? Njuter hon? Jag tror det.
En grävling har varit synlig vid vår Park en morgon, enligt grannen. Intressant.

Av Margus - 13 april 2007 20:55


...gillar äntligen vädret. Sparvpapegojorna är inte intresserade av att gå ut när det är kallt. Vi öppnar när vi tycker det verkar gott, men nej… de bestämmer själva. En morgon med härligt vårväder var de däremot raskt ute. De kände direkt genom utgångshålet att vädret var något för dem.
Idag klättrar dom och kliver i voljären, ivrigt tjattrande. Klart upplivade.
Vi kallar dem ”Hökarängens slalomklubb” efter Lasse Åbergs film Snowroller. Där figurerar ett gäng skidåkare som då och då dyker upp i filmen och far i rasande fart rakt igenom olika händelser. Precis så gör vårat lilla gäng så det visslar om vingarna. De håller ihop. En för alla, alla för en.
Vi köpte ett helt gäng ungar i en zoobutik och blev störtförälskade direkt. De är bedårande med sina korta ben och rara uppsyn. Just nu har vi åtta, fyra gröna och fyra blå. I fjol häckade två par och fick tre ungar vardera.
Hittills har de varit stillsamma i vinter. Vi servar med mat och godsaker, sätter in kvistar, byter leksaker då och då. Men nu… nu piggnar dom till.

Av Margus - 12 april 2007 19:56


Nej, nu har jag varit domedagsprofet så det räcker. Måste pigga upp bloggens läsare - och mig själv - med minnet av en kär gammal hund.
Jackie älskade att posera, på alla möjliga och omöjliga vis. Jag tog bara fram kameran, sa stilla, så höll hon posen till det var klart. Klockrent.
Många fina minnen - det var hon och jag.

Av Margus - 12 april 2007 19:52

För många, många år sen hördes att självmordsfrekvensen var mycket hög i Japan. ”Nu orkar dom inte ha sex”, hörde jag nyss en sakkunnig berätta i radion (P1). Barnafödandet har sjunkit drastiskt i Japan. Folk tillbringar mesta tiden på sina jobb och ”använder hemmet som ett garage för kroppen” där de äter, duschar, sover och förvarar sina grejer. Ett garage alltså - utan hemtrevnad.
Så nu har de slutat ha sex. Undra på det. Dom JOBBAR ju! Det är ett känt faktum att hög stressnivå eliminerar sexlust. Energin räcker inte för varken lust eller ork.
Barnafödandet är inte högt i Sverige heller. Unga kvinnor skjuter på det tills de gjort karriär och fertiliteten p.g.a den högre åldern är på väg att sjunka. Hur ska det sluta?
Kan vår globala stressade tillvaro leda till att mänskligheten förintar sig själv - genom att upphöra med fortplantning?
Det finns ett ”lys i tunnellen”: den hastighet med vilket det hela sker. Trender och rön sprider sig nu med blixtens hastighet över Jorden. Vetskapen om japanernas minskade sexlust kan bli till väckarklocka för hela världen om att vårt högt uppskruvade tempo leder mot förintelse. Lyssnar någon på väckarklockor? Skeptisk.

Av Margus - 12 april 2007 06:30

Nu vill Nasa bygga månbas för att på sikt åka till Mars. Inte nog med att Jorden är utsugen, nu ska månen förstöras också… Liknande projekt stoppades för 30 år sen, men till 2020 tänker man starta bygget. Både månen och asteroider ska perforeras med gruvdrift för att bl.a hitta nya energikällor… och sen studsa vidare till Mars för att göra likadant där, eller...
Är dom go’a eller? Jag är skeptisk.
Hur många uppskjutningar kan rimligtvis gå åt innan basen är byggd? Hur mycket klimatförstöring har då åstadkommits på Jorden INNAN de ens börjat leta energi på månen? Och TÄNK om dom inte hittar något alls…!!
Jamen, hur hjärntvättad är man för att alls komma på sånt här?
Nä, idag ska jag göra Nyttigheter med datorn avstängd. Viktiga ärenden påkallar uppmärksamhet.

Be careful out there!

Av Margus - 11 april 2007 07:25

... är ingen vanlig syn där vi bor så jag blev rent lycklig vid åsynen av deras arbetsplats några kilometer från hemmet. Massor av träd hade fällts intill ån.
Ingen bäver i sikte! Inte heller början till någon fördämning, men min fantasi skenade...
Jag såg i andanom ändå hur bävern (detta förvuxna marsvin) satt där och gnagde med sina jättetänder, hur den gled ner i vattnet med kvist i munnen, simmade i vattnet och plaskade med sin stora platta svans.
Med livlig fantasi behöver inte allting upplevas "på riktigt". Upplevelsen blev minst lika stark med hjälp av fantasin. Jag VET ju att bävern var där någonstans.

Av Margus - 10 april 2007 21:14

Det började med att Ulrik fick nåt besvär i halsen när han drack. Hostade kraftigt och länge och var mycket störd över saken. Ville gå ut, men jag tänkte att besvären skulle lugna sig först och avvaktade. Sigrid, familjens polis, tog genast tag i saken - högljutt!
- Ser du inte att han behöver hjälp! Gör nåt! Så här kan vi inte ha det! Varför gör du inget?
Hostan avtog och Ulrik var besvärad i största allmänhet. Man vet ju hur det kan kännas i halsen om gomseglet har satt sig på tvären eller nåt.
Försökte övertala Sigrid att gå och lägga sig. Men nehej, se det gick ”polisen” inte med på! Hon styrde och ställde och regerade tills jag släppte ut dem och ”doktor” Ulrik rusade iväg för att ta den bästa medicin han kunde tänka sig för åkomman ifråga. Gräs. Han slet i sig gräs, han betade som en ko. Hade väl halsbränna eller nåt, stackarn.
Efter avsevärda ansträngningar fick jag in dem för att servera knäckebröd, vilket ju river bra i halsen. Det åkte ner begärligt. Försökte sen syssla med annat. Ulrik såg lite lidande ut, men vaddå. Det känns jobbigt när något gått snett. Det skulle väl lugnat sig om det inte var för Sigrid Polis som mycket uppriven tjatade uppfordrande. Kutade fram och åter, rev på mig, pekade med hela handen…
- Så här kan vi inte ha det! Ser du inte att han mår illa?
När jag inte reagerade skärpte hon tonen!
- Hördudu, om du inte genast ser till och gör något åt saken kommer det här att sluta illa. Släpp ut honom, han mår inte bra! Göööör något! Hjääälp honom!
Då såg jag mig nödsakad att tala allvar med damen ifråga för att få lugn i huset vilket inte var populärt. Långt efter att Ulriks besvär gett med sig var Sigrid fortsatt orolig, nu visste hon nog inte varför. Först på eftermiddagen var harmonin fullt återställd. Puh...
Hundar…!

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Skapa flashcards