Fågelperspektiv

Alla inlägg under april 2007

Av Margus - 25 april 2007 20:53

Våren knallar på. Glad att det går sakta. Forsythian står i blom och gröna knoppar slår försiktigt ut i buskage och häckar. Utom hos fåglarna... de knaprar begärligt i sig varje liten knopp på buskarna. Liiite trist, men vi tror på förbättring ju varmare det blir. Då hinner pippisarna inte med, hoppas vi. Dagsvärmen är skön, 17 grader just nu, men jag vädrar gärna ut den ur huset på kvällskvisten.

Husbonden har hämtat bräder på Sågen och lagt ovanpå voljären för att förhindra vidare nedslag från hökar. Då har fåglarna fortfarande möjlighet till sol och regn. En första nödåtgärd, vi spinner vidare på förbättringar.

Av Margus - 24 april 2007 20:48

Har gått som i dvala  efter gårdagens hökattack. De fåglar som blev mer eller mindre tilltufsade har klarat sig. De har intorkat blod på näsorna, bulor i huvudet och några fjädrar på sned men mår bra. De äter, flyger och duschar. Alla var inne i dag för observation.

Typiskt att jag var ensam om eländet i går kväll. Jag la Lennart på diskbänken som talande exempel för Husbonden när han kom hem efter kvällsjobbet. Han har annars som många andra karlar lätt för att säga "det ordnar sig" och den första kommentaren var i den vägen... Men Lennart var även hans favorit och sen kläcktes konkreta förslag till åtgärder. Bra. Här får geniknölar gnuggas.

Till minne av Lennart biläggs en bild på honom som liten "valp".

Av Margus - 23 april 2007 21:52

Idag hände det som inte får hända... HÖKEN slog till på fåglarnas voljär. Upprepade gånger! Hörde dunkar när jag skötte om fåglarna inne. Tyckte det var konstigt att ingen gick ner och åt. Alla var stilla... Var middagsvilan tidigarelagd? Fattade inte först, för det finns annat som kan dunka, men... när jag gick ut hörde jag det igen. Omisskännligt. Nej, nu j--lar!

En uppskakande syn mötte mig. Fem kanarier satt stilla mitt i buren, stela av skräck. En hängde krampaktigt på nätet. Sen såg jag tre som det gått illa för... de låg på marken utefter nätet. I bästa fall bara skrämda, hoppades jag. Hämtade lådor att lägga de chockade i (de ska ha ensamhet, mörker och värme), handduk att lägga över, håv att fånga med.

Första fågeln rörde sig, den andra också. De lades i var sitt fack. Lennart låg med blodig hjässa och bruten nacke! Två astrilder hade gömt sig under några stenar. Smart. Kollade alla gömställen för att inte missa nån, men det var allt. Puh. De som satt kvar och klarat sig var Greta Garbo, Panacotta (bilden), Gloria Estefan, Nacka, Sven Duva och Tom Trana - de två sistnämnda rätt luggslitna.

Trots att det var tidigt för kvällen inleddes operation övertalning för att förmå de skräckslagna vännerna att gå in till tryggheten. Inte lätt. Tänkte inte låta dem sitta kvar med en hungrig hök i faggorna.

Gladde mig samtidigt åt att höken omöjligt kan få belöning för attackerna - hur mycket han än försöker. Vi har dubbla nät, ha ha. Inte ens en skräckslagen fågel som hänger på nätet kan han nå. Dummingen borde fatta att inte  lönar sig.

Väl inkommen med sjuklingarna konstaterades att de såg rätt pigga ut. Vågade faktiskt släppa in dem till kompisarna. Allt såg okej ut vid kvällens sista koll, bortsett från att Nacka är blodig på näsan, ytterligare en har ännu mer blodig näsa och svullet öga. Nu blir det vila inomhus i några dagar så får vi se. Stackars, stackars...

Ingen rast och ingen ro... nu krävs nya lösningar för att hindra ett upprepande. Bannade hök.

Av Margus - 23 april 2007 10:59

... har våra 13 sebrafinkpojkar i "stutabåset" hos nymferna varit. De har samlat mängder med skräp i en nymfholk under en dryg vecka. Holken är 25x25x35 cm och skräpet räckte gott och väl till halva holken (nu överflyttat till balja). Sebrorna har tydligen känt sig manade att fylla bostaden helt och fullt, hellgosingen.

Materialet hämtade de från utevoljären som nu blivit rent och fint städad på marken. De har flugit med pinnar, mossa, dun, blad - ja, "timmerstockar" i förhållande till sin egen storlek. Kära nån vad de har legat i. Det är klart att det är synd att de inte haft några honor, men jag tror nog att de haft en meningsfull sysselsättning ändå.

"Arbete och sömn förhindrar många tillfällen till synd" säger ordspråket.

Av Margus - 22 april 2007 15:27

Snöflingor var det första som syntes vid dagens uppstigning. Detta förbyttes raskt till milt vårregn lagom till nymfernas morgondusch och nu tränger solen nästan igenom. Aprilväder svänger hit och dit. En kort sovmorgon förunnades mig, till kl 8.00, efter nattens deklarerande. Sen hoppade hundarna upp och ner på mig som på en studsmatta.

Det ÄR lätt att trassla in sig i alla sidor med info på banksajten. Men när det var överståndet mitt i natten och utan att tala med en enda människa (!) skapades flera BankID på raken. Bara sååå fantastiskt! Sen gick resten i ett huj och skatteuträkningen bara att skriva ut. Färdigt. Jag som förr bläddrat i tabeller, hämtat siffror här och där, letat sidhänvisningar och räknat procent... Teknikens under - när det funkar!

Deklarationerna är alltså klara vilket ingalunda gäller tandvärken. First things first...he he.


Hjälten bjöd på söndagmiddag idag, blodpudding och stekt potatis... medan jag bultande och halvt borta såg reprisen av Talang 2007. Söndagsstek vore mig fjärran just nu. Det finns mycket man kan få i sig genom att tugga lite smått.


Husbonden är vår "greenkeeper" och för varje år en ojämn kamp mot sorkar, tuvor och mossor. Han har redan klippt gräset första gången, det lilla som är. Har själv gett upp hoppet om mattan men önskar honom lycka till för allas vår skull. Men visst måste mossa vara mera lättskött... eller?


Av Margus - 22 april 2007 11:54

Carl Bildt är ju i skottgluggen nu... Säga vad man vill om Carl Bildt, men jag tycker han är kul. Han får ju mycket skit för sin arrogans, sina "affärer" och ja, det mesta faktiskt. Men jag blev uppiggad när han utsågs till utrikesminister, trots att mitt hjärta är till vänster. Föredrar en kille som är uppkäftig istället för flat och som kan svara för sig så att det blir en rolig match. Det piggar upp, vi får inte somna in.

Av Margus - 21 april 2007 23:04


Passar på att visa en bild på vårt trevånings höghus där mina sju "hästar" dvs. marsvinen bor inne på kontoret.  Störtmysigt sällskap att höra höprassel och morotsgnag bakom ryggen när man tragglar som värst. Väninnan tycker det är så mysigt så hon har tingat en plats på övervåningen i sitt nästa liv.


Lyckades alltså få städat hos de små vännerna i går trots dunkande tandvärk. Det finns inget så mysigt som att se de små vännerna trivas i renbäddad miljö.

Av Margus - 21 april 2007 11:48

Deklarerat. Bara tre deklarationer men när huvudet är som seg kola tar det tid. Just nu är jag på rätt spår. Har lyckats beställa nya BankID för dom gamla hade tagit slut (gäller endast 12 mån = bra) och det var förstås en mängd info på bankens hemsida som skulle läsas igenom. Oooo vad trögt för hjärnan! Men nu är det klart! Jippie... då är det bara att  knappa in alla deklarationsuppgifterna då.....

HEJ, OCH VÄLKOMMEN !

      

  Visa presentation

Avdelningar i bloggen

Så var det då... denna dag

Sök i bloggen

ARKIV från start 14 mars 2007

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2007 >>>

   Underbar video från YouTube

  

Bra historiebok på internet

Mina länkar

Antal besök

Följ bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards